Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

195 висши чиновници скрили доходи и имущество за милиони

89 коментара

Сто деветдесет и пет висши държавни служители са подали декларации за доходи и имущество с невярно съдържание. Това съобщи председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров в сряда. В списъка фигурират 19 депутати, 14 зам.-министри, 50 кмета, 19 прокурори и 33-ма съдии.

Тази година за първи път се прави проверка на достоверността на данните, вписани в декларациите. Най-честите разминавания са недекларирани доходи от участие в бордове на държавни фирми, дялови участия в търговски дружества, придобити превозни средства и недвижими имоти.

"Бордовиците" отново без ограничения на възнагражденията

От изнесените данни става ясно, че зам.-министри заработват по 100 хил. лв. годишно от участие в бордове на фирми. Макар че от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) не казаха в кои бордове участва зам.-министър Йордан Димов, Сметната палата съобщи, че той не е декларирал 104 000 лв., които е получил през 2006 г. от такива участия.

Размерът на сумата не е изненадващ, след като при сегашното правителство е отпаднало ограничението за място в държавен борд да се вземат максимум 2 средни заплати.

Решението, взето от предишния кабинет след скандал със заплатите на висшите държавни чиновници в държавните фирми, било обжалвано и впоследствие уважено от ВАС. Сега заплатите в бордовете се определяли по формула според работниците и печалбата на съответното дружество.

"Технически" и "неволни" грешки

Повечето "нарушители" се оправдаха с допуснати "технически" или "неволни" грешки при попълването на документите, но увериха, че приходите им били отразени в данъчните декларации и са си платили данъци върху тях.

Досега Сметната палата само приемаше декларациите и огласяваше имената на тези, които не са ги подали, като санкции за необявени доходи и имущество нямаше. Сега глобата е от 1000 до 1500 лв. при първо нарушение.

Проверени са общо 5857 висши държавни служители за подадените декларации през 2007 г. ( за доходи и придобивки през 2006 г.). Данните са сверени в Националната агенция за приходите (НАП), Агенцията по вписванията, БУЛСТАТ, Регистъра на МПС и данни от общинските съвети и кметства.

Досега Сметната палата само приемаше декларациите и огласяваше имената на тези, които не са ги подали. Санкции за недеклариране на доходи и имущество нямаше.

Резултатите от проверката ще се подадат на съответните държавни органи, които могат да вземат мерки, включително извършване на данъчни и финансови ревизии.

Сметната палата не може да проверява банкови сметки и да установява дали декларираните банкови вложения съответстват на действителното съдържание на банковите сметки на деклараторите. На проверка обаче подлежи и имущественото състояние на членовете на семействата на държавните служители.

Заместник - министрите

Зам.-министрите, подали неверни данни, са на икономиката и енергетиката Йордан Димов, Лъчезар Борисов и Нина Радева, финансовият Кирил Ананиев, транспортният Даниела Никифорова, регионалните Димчо Михалевски и Калин Рогачев, социалният Иванка Христова, вътрешните Камен Пенков, Раиф Мустафа и Цонко Киров, екологичният Чавдар Георгиев, здравният Матей Матеев и на отбраната Спас Пенчев.

Бюджетарят Кирил Ананиев пропуснал да впише доходи от 74 163 лв. от участие в управителни и контролни органи. Той обясни, че не е направил това, защото приходите му били от същите дружества, в чиято управа бил и преди това. Той бил изтълкувал попълването като задължително при промяна в обстоятелствата, при което получава допълнителните средства.

"Сумата, естествено, не е като предишната година, защото навсякъде се вдигат заплатите, но източниците са същите", оправда се Ананиев. "Как може като зам.-министър на финансите да не си подам данъчна декларация и да не си платя данъците?", възмути се той. Според него вероятно текстът на декларациите за Сметната палата не е бил достатъчно ясен.

Бившият шеф на държавните Мини "Марица Изток" Йордан Димов , който сега зам.-министър в МИЕ, не е декларирал близо 104 000 лв. от участие в контролни органи. Колегата му Лъчезар Борисов пропуснал да обяви 20 302 лв. от същата дейност, а Нина Радева спестила информация за купен апартамент от 101 кв. м в София.

Те увериха, че приходите им били отразени в данъчните декларации и са си платили съответните данъци. Според тях точно заради това и Сметната палата засякла разминаванията в другите декларации.

От МИЕ нямаха отговор на въпроса как зам.-министър изкарва 104 хил. от управа на държавни дружества. От министерството не можаха да кажат и в кои бордове участва Димов.

Нина Радева пък обясни пред БНР, че "явно се е получило разминаване в срока на подаване на декларацията и на приключването на сделката за имота".

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски не е декларирал 1300 лв. от извършване на услуги с личен труд и 32 687 лв. от участие в управителни и контролни органи. Той се оправда с техническия си сътрудник, който трябвало да прехвърли данните и пропуснал да съответната графа. Освен това бил подведен от вестник, че срокът изтича на 31 януари и трябвало да бърза, а времето било до април.

Колегата му Калин Рогачев пропуснал да обяви 14 752 лв. от управата на държавни органи.

Даниела Никифорова от транспортното ведомство е пропуснала да напише, че си е купила апартамент и кола, както и че има доходи от участие в контролни органи.

Камен Пенков (МВР) забравил да обяви, че е придобил дялове от съпругата си в 5 фирми. Колегата му в силовото ведомство Раиф Мустафа е пропуснал да освети имотни сделки. Цонко Киров не е декларирал 12 187 лв. от управителни органи.

Зам.-министърът на здравеопазването Матей Матеев не е декларирал 9 520 лв. също от участие в управителни и контролни органи. Военният зам.-министър Спас Панчев не е обявил отстъпена право на строеж върху съсобствен имот срещу построяване на два апартамента -142 и 135 кв.м. и два подземни гаража в Горна Баня, както и продажба на идеална част от парцел в Горна баня.

Чавдар Георгиев – зам.-министър на околната среда и водите, се е ослушал за обявяването на придобити дялове в "СТК - БАЧИНОВО - ООД", гр. Благоевград.

Повечето народни избраници не са декларирали придобиване на дялове или покупка на автомобили. Някои от тях са пропуснали да опишат доходите си възнаграждения, наеми и дарения.

Депутатите

Независимият Димитър Абаджиев не е декларирал продажбата на апартамент от 251 кв. м в Златни пясъци. Той обясни, че става въпрос за жилище, което за кратко е било собственост на съпругата му, с която много преди това са били във фактическа раздяла и съгласно закона не се вписва. В декларацията на Абаджиев обаче не е отбелязана фактическата раздяла. Жилището вече не било собственост на нито един от двамата.

Любен Дилов (ОДС) е пропуснал доходи от 10 862 лв. от авторски и лицензионни възнаграждения. Той се призна грешката и каза, че вече я е отстранил.

Депутатът от левицата Кирил Добрев каза, че става дума за "техническа грешка", тъй като е подал заявление за регистрация на фирма през 2006 г., но е получил обратно писмо през 2007 г. и затова помислил, че тази промяна трябва да влезе в декларацията му за 2007 г. Той вече обяснил заблудата си пред Сметната палата и ще промени нещата.

Александър Паунов (Коалиция за България) каза, че в декларацията му не е включен апартамент, който е бил наследствен имот на съпругата му от починалите ѝ родители. Тя и брат ѝ продават жилището, делят си парите и с тях тя купува на сина си от първия брак жилище. Той не го искал и ѝ го дарил, а след това тя го е продала. “Това е нещо, за което не е нужно да ме уведомява”, посочи Паунов.

"Няма никакъв проблем с имуществената ми декларация", коментира жълтият депутат Васил Иванов-Лучано. По думите му от Сметната палата са допуснали грешка, тъй като той бил подал корекция с пропуснатата в първата декларация сума от 250 000 лв.

"Неволно съм пропуснал фирмата, която е на съпругата ми", обясни депутатът от Българска нова демокрация (БНД) Валентин Милтенов. От формална гледна точка можело да се каже, че е направил пропуск, но вече изпратил писмо до Сметната палата и щял да предостави копие от решението за фирмата, която освен това нямала отчетени финансови резултати.

Народният представител от ДПС Фидел Беев, който пропуснал придобити доходи от 7 200 лв. и дялове от съпругата му в "АГРОИМПАКТ - ООД" и "ПРОЛИНК - ООД", гр. Велинград, оправда грешката със счетоводителката си. “Не са знаели”, че в неговата декларация трябва да има и данни за имуществото на жена му. Касаело се за две нови фирми, занимаващи се със строителство и със земеделие, чиито приход общо бил 7 500 лева. Беев обеща да оправи грешката.

"Мерцедесът" е наследствен от баща ми. Придобил съм го още преди да стана депутат", коментира независимият Станчо Тодоров. Той обясни, че колата е собственост и на него, и на брат му. Запитан кой тогава кара автомобила, депутатът отговори: “И аз, и той имаме шофьорски книжки”. Тодоров каза още, че автомобилът е на 15 години и струва не повече от 5000-6000 лева в момента. Всичко било изчистено.

Няма разлика в имуществените ми декларации от тази и от миналата година. Това съм и декларирал, коментира депутатът от ОДС Филип Димитров. Според него в случая му става дума за проект, по който е работил и тази, и миналата година. "Моето убеждение, когато чета закона, е, че той изисква това – да се декларира промяна в имотното състояние. При мен такава няма. Разговаряхме с председателя на Сметната палата – аз дори реагирах малко остро, когато научих за това нещо, защото не обичам да изпадам в такива ситуации", обясни синият депутат.

Кметове

Кметицата на Созопол Веска Караманова не е декларирала придобиването на дялове на съпруга ѝ в две фирми, както и негови доходи от 23 470 лв. от наеми. Сред зам.-кметовете е и Велизар Стоилов (Столична община) - той не е декларирал дарени на съпругата му ниви.

Имената на лицата, подали неверни декларации, са публикувани на сайта на Сметната палата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. LILI
  #92

  2000 godina NA BOJIDAR MU DADOCH 5000 DOLARA ZA DA MI UREDI NECHTA NICHTO NE NAPRAVI I PARITE NE MI VURNA A TOVA ZA STOTICI NA KOITO DANEV OBECHTAVA NA NIAKOI NAPRAVI NA DRUG NE STANALO PULEN S PARI A KUDE I KAKVO E DEKLARIRAL

 2. Калин Рогачев
  #91

  лъжат - читете опровержение:www.bezprizorni.forumotion.com

 3. medi doganov
  #90

  Тази година за първи път (!!!!) се прави проверка на достоверността на данните, вписани в декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

 4. прокуратура
  #89

  е, и?

 5. прокуратура
  #88

  В списъка фигурират имената на 19 народни избраници, 14 зам.-министри, 50 кмета, 19 прокурори и 33-ма съдии...

 6. Андропов
  #87

  Вън машите на САЩ от НРБ - Буковски в ГУЛАГ, по-добре - до стената!

 7. браво
  #86

  халал да са им.повече трябва да крадат/пардон работят -малко са им. а колко още има които никъде не са описани.

 8. НАБЛЮДАТЕЛ
  #85

  Оплаква ми се веднъж, бивш охранител във фирмата МУ. Не стига, че от всяка заплата прибирал по 2/3, ами не ги и осигурявал.А как заобикалял законодателството ...Принудил ги да подпишат, че са членове на някаква фантомна кооперация "Гарант", която ...както се разбрало по-късно, нищо не гарантира !!!Та тази кооперация Гарант, с осигурителен код по Булстад 122078401, осигурявала само за трудова злополука и професионална болест !!!За пенсия, болест и майчинство, безработица - ЗАБРАВИ ... Така че, всички

 9. Луцифер
  #84

  Предлагам правосъдието, в лицето на гореупоменатите 19 прокурори е 33ма съдии, да поемат укривателите и да им тръснат едни тежки наказания, като това на Дилян Пеевски! Да ведят те, че има правосъдие в тази държава. Оле!

 10. оппааа
  #83

  кви са тия парри от участие в кнтролни органи, че тоя в колко органа и член участва, квое тва безобразие 70 000 лв зел ми че тва е яка свинщина как въобще участва в такива и толко органи и защо толко много му се дава

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.