2 години затвор и 3 хил. лв. глоба за опетняване на герба, знамето или химна

С глоба до 5 хил. лв. ще се наказва този, който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от конституцията обществен и държавен строй. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които бяха приети от парламента в четвъртък.

Досега предвиденото в закона наказание бе лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Депутатите приеха и текст, според който лице, опетнило “по какъвто и да е начин” герба, знамето или химна на България, ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба до 3 хил. лв.

Парламентът прие и промени в Наказателния кодекс, увеличаващи наказанията за сводничество, склоняване към проституция и примамване на малолетни за порнографска продукция. 

За сводничество се предвижда затвор от две до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева. Тук влизат и престъпления като склоняване към проституция и сексуална експлоатация на малолетни и невменяеми лица.

Предвижда се, когато тези деяния са извършени с цел печалба наказанието да бъде затвор от три до десет години и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

С лишаване от свобода от десет до двайсет години и глоба от 100 000 до 300 000 лева ще се наказва този, който склонява към проституция друго лице чрез употреба на дрога или други упойващи вещества.

С приетите промени се предвижда глоба от 5 000 до 10 000 лева и затвор до 5 години, ако се подмамват за секс непълнолетни чрез интернет съобщения или подлъгваща информация.

За разпространение на порнографска информация по интернет глобата е от хиляда до три хиляди лева и затвор до 2 години. Ако порнографски материали се предоставят на малолетни лица, се предвижда затвор до 3 години и глоба до 5 хил. лв.  

За използването на непълнолетни в порнографски снимки или видеоматериали се предвижда затвор до 1 година и глоба до 2 хиляди лева, предвиждат приетите промени в Наказателния кодекс.

Споделяне

Още от България