2 млн. и 500 хил. лева иска МВР за заплати на полицаите в Косово

2 500 000 лева са необходими на МВР за заплати на полицейския ни контингент в Косово, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той поясни, че за тази финансова година тези средства не са заложени в бюджета на МВР, но очаква то догодина да залегнат.

За разлика от военните по време на задгранична мисия, полицаите се водят в неплатен отпуск от МВР и тези, които са в Косово получават заплати единствено от ЮНМИК.

Българският полицейски контингент в Косово продължава да бъде във висока степен на бойна готовност заради избухналия сблъсък между сърби и албанци, съобщи началникът на контингента полк. Кирил Кирилов, цитиран от БТА. Той присъства на връчването на дарението, набавено от българските полицаи в Косово, за деца на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Ситуацията в Косово е все по-спокойна и под контрол, допълни полк. Кирилов. Нито един български полицай не е изтеглен. Част от работещите полицаи в Главния щаб и в другите специализирани отдели са изпратени по регионите за подсилване на местните полицейски сили, уточни полк. Кирилов. По думите му някои от тези полицаи вече са започнали да се завръщат от Прищина, в щаба на контингента в Косово.

На българските полицаи от контингента, които живеят в двата опожарени при конфликтите в Косово апартаменти, ще бъдат осигурени жилища, допълни полк. Кирилов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: