2 млн. лв. струва охраната на Ахмед Доган

Над 2 милиона лева струва на данъкоплатеца охраната на Ахмед Доган, показват сметките за разходите по сигурността на лидера и депутат от ДПС, който е пазен от Националната служба за охрана (НСО), съобщава вестник "168 часа" в последния си брой.

Според публикацията мандатоносителят на кабинета "Станишев" е пазен от 24 служители на НСО. Те си разпределяли грижите за Доган. По-голямата част от тях дават дежурства в сараите в Бояна, а останалите се ползват като лични гардове на лидера на ДПС.

Поне трима шофьори от службата се грижат за ескортирането на Доган в страната и София.

По официална информация средната заплата на гард от НСО в последните години е 1400 лева. В тази сума не се включват добавки за стаж и извънредните разходи на служителите.

НСО започва да охранява Ахмед Доган преди пет години, когато в МВР е получен сигнал, че той е в опасност.

В продължение на 5 години само за трудовите възнаграждения на държавните гардове от данъкоплатеца са взети над 2 милиона лева

В сметката, която седмичникът е направил, обаче не влизат разходите за охраната, която жандармерията дава в сараите. Още през март 2007 г. Mediapool писа, че караули около внушителната сграда дават униформени служители на МВР, което е в нарушение на закона за вътрешното министерство. Тогавашният вътрешен министър Румен Петков така и не даде смислен отговор, защо жандармеристи пазят имота.

Иначе сумата, която данъкоплатците плащат за гардовете на Доган от НСО, може да бъде спечелена много лесно – с няколко консултантски договори по хидроенергийни проекти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?