2 млн.евро от бюджета се отделят за сграда за представителството на България в НАТО

2 млн.евро от държавния бюджет ще бъдат отделени за закупуване на сграда за постоянното представителство на България в НАТО в Брюксел, реши правителството. В петък то упълномощи постоянният представител на България в НАТО Любомир Иванов да предприеме действия по намиране на такава сграда и закупуването ѝ.

Министерският съвет е взело решение след консултации, при които е станало ясно, че наемите и цените на имотите в Брюксел непрекъснато растат. В момента наемът за обществена сграда в Брюксел се движи между 6 и 10 хил.евро месечно. Изчисленията са, че вместо да плаща ежегоден наем от около 100 хил. евро, България може да купи и оборудва собствена сграда за 2 млн.евро, като тази инвестиция ще се изплати за 15 години.

Това е твърде кратък и изгоден за българската страна срок, коментира правителственият говорител Димитър Цонев, цитиран от Дарик радио.

Предвидените в централния бюджет средства ще се предоставят по бюджета на Министерство на външните работи. Правителството упълномощи постоянния представител на Делегацията на България към НАТО в Брюксел да избере подходящ имот и да предприеме необходимите правни действия по придобиването му.

Споделяне

Още от България