2 млрд. евро нужни за магистралите "Марица", "Струма", "Черно море" и Хемус"

Над 2 милиарда евро ще са необходими за изграждането на автомагистралите "Струма", "Марица", "Черно море" и "Хемус", е записано в доклада за икономическата целесъобразност от осъществяването на публично-частно партньорство при реализирането на инфраструктурните проекти в сектор"Транспорт", съобщиха от правителствената пресслужба.

Докладът е бил разгледан от Съвета за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение под председателството на премиера Сергей Станишев.

В анализа на министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството е посочено, че за автомагистрала "Марица" има пълна проектна готовност. Приблизителната ѝ стойност е 361 млн. евро. Част от аутобана вече е изграден с бюджетни средства и поради това е целесъобразно той да бъде достроен поетапно с национално съфинансиране и със средства от ЕС. Предвижда се автомагистрала "Марица" да бъде готова през 2009 г.

В доклада се препоръчва автомагистралите "Струма" и "Хемус" да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство.

За автомагистрала "Струма" има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе, с изключение на участъка през Кресненското дефиле. Експертните оценки сочат, че за построяването на магистралата ще са необходими около 600 млн. евро. Предвижда се тя да бъде готова до края на 2012 г.

"Хемус" също има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе и в момента се актуализират работните проекти на отделни неизградени участъци. За построяването на магистралата ще са необходими над 1 млрд. евро.

Прединвестиционни проучвания са направени и за автомагистрала "Черно море", се посочва в съобщението. Възложено е изготвянето на доклад по ОВОС. Индикативната стойност на проекта е около 400 млн. евро. Аутобанът трябва да е готов през 2017 г.

В националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България за периода 2006-2015 г. е записано, че до 2015 г. страната ни ще има близо 720 км нови автомагистрали.

На 12 юли стратегията ще бъде публично представена пред представители на бизнеса, местните власти, на международните финансови институции и др.

Споделяне

Още от Бизнес