2% от осигурените са сменили универсалните си пенсионни фондове

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви резултатите за второто тримесечие на годината от прехвърлянето на осигурени лица от един фонд в друг на пенсионноосигурителните дружества, предаде INSURANCE.BG.

20 720 души са сменили универсалния си пенсионен фонд през второто тримесечие на годината, съобщи в сряда зам.председателят на Комисията за финансов надзор Бисер Петков. Заедно с променилите фонда си през първото тримесечие, общата цифра стига 2.09% от осигурените в универсалните фондове, каза Петков, цитиран от insurance.bg.

Според зам.шефа на финансовия регулатор това е нормална и очаквана от комисията бройка. Той прогнозира, че ако темпът на прехвърлянето на осигурени лица от един фонд в друг се запази, в края на годината около 3-4% ще са сменили фонда си.

3450 осигурени са променили участието си в професионалните пенсионни фондове през второто тримесечие. Заедно с промените през първото, общият им брой стига 5.5 % от осигурените в този вид фондове.

При доброволните пенсионни фондове цифрата на променилите участието си е 1802 души, което заедно с промените през първото тримесечие представлява около 0.35% от общия брой осигурени.

Споделяне

Още от Бизнес