20 000 столичани са с надути сметки за парно

На около 20 000 столичани сметките за парно през януари са били по-високи с 30% спрямо предходния месец. Това е по-малко от 5% от абонатите на “Топлофикация София” , които са 430 хил. лв. Това е показала проверката на общинското дружество за надутите сметки, от които се оплакаха стотици столичани. Проверката беше разпоредена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 

Средно за януари поскъпването на сметките за парно е със 17% спрямо предходния месец и 19% на годишна база, отчитат от “Топлофикация София”.

 

Основните причини за високите януарски сметки с над 30% са повишената консумация на топлина, промяната в прогнозния дял, която са дали съседите, и кражбата на топло, каза Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация София” пред Mediapool.

 

Сега няма да се връщат пари на столичани за високи сметки. Това ще стане в края на сезона, когато се правят изравнителните сметки, посочи Цветанов.

 

След като столичани масово се оплакаха от надути януарски сметки сметки, “Топлофикация София” поиска от топлинните счетоводители проверка на фактурите и на потреблението на хората. В края на февруари три фирми за топлинно счетоводство обявиха, че няма измами със сметките.

 

За да не се допуска изкривяване на сметките шефът на общинското дружество и топлинни счетоводители се обявиха за въвеждане на ежемесечното дистанционно отчитане на радиаторите.

 

Дали столичани ще бъдат изненадани и от февруарските сметки за парно все още не може да се каже. Причината е, че преди дни е приключило отчитането на общите топломери и сега се правят индивидуалните сметки, обясни Стоян Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?