20-часов маратон в "Арена Армеец", сгрешени протоколи бавят резултатите в София

20-часов маратон в "Арена Армеец", сгрешени протоколи бавят резултатите в София

Всички протоколи от изборните секции на територията на София са предадени в ОИК, която се намира в зала "Арена Армеец".Това става след повече от 20-часов маратон по обработване и предаване на изборните книжа. 

Приемането се забави заради голям брой сгрешени протоколи. По време на дългото чакане ттрима души, сред които и полицай, припаднаха и се е наложи намесата на спешни екипи.

Някои представители на изборни секции са чакали по над 6 часа, докато предадат бюлетините.

Според сайта на ЦИК към 15:40 в понеделник ОИК-София е обработила 47.99% от протоколите на секционните комисии. Часове по-късно процентите обработени протоколи остават същите.

"Грешките са страшно много, почти всяка секция има поне един грешен протокол, присъстваха доста членове на обучението, не мога да си обясня на какво се дължи това нещо", каза председателят на ОИК-София Полина Витанова, цитирана от бТВ.

По думите ѝ, много от СИК не са се възползвали от електронното приложение, благодарение на което е можело да отстранят допуснатите грешки още преди идването в "Арена Армеец".

По време на чакането двама членове на секционни комисии са припаднали и са откарани в бившата окръжна болница "Света Анна". Става въпрос за мъж с епилепсия и жена, която има проблеми с кръвното. Припаднал е и един полицай, който охранява залата, който обаче се е съвзел, отказал е да бъде откаран в болница и е останал на работа.

Множество сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии има и в Хасково. Там се е наложило повторно преброяване на бюлетините тази нощ в 11 от секциите.

От общинската избирателна комисия в Хасково коментираха, че обучението за членовете на секционните комисии се е оказало крайно недостатъчно.

Споделяне

Още от Местни избори 2019