20 души са се трудили 9 дни за клипа с новогодишното слово на президента

Общо 20 служители от администрацията на президента и от БНТ са подготвили клипа с първото новогодишно слово на държавния глава Росен Плевнелиев, което се запомни с гафа със снимката от Колорадо, илюстрираща красотите на българска природа.

Изработването на клипа е отнело 9 дни. В отговор на въпрос на БГНЕС от "Дондуков"2 са обяснили, че за изработването му не е обявена малка обществена поръчка, защото е направен безвъзмездно и не са изразходвани никакви бюджетни средства.

"БНТ като национален обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги на бюджетна издръжка, ежегодно обезпечава технически заснемането на Новогодишното обръщение към нацията на държавния глава и го предоставя на медиите, които заявят желание да го излъчат в минутите преди настъпването на Новата година", се посочва още в отговора.

Заради гафа прессекретарят на президента Мария Иванова бе наказана с предупреждение за уволнение.

Президентството първоначално отказа да коментира гафа, като единствената реакция бе от БНТ, която по традиция записва новогодишните обръщения на българските президенти. Според БНТ "при изготвянето на клипа подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и Пресцентъра на Президентството".

Държавният глава реагира седем дни след нелепата ситуация, като обяви, че се гордее с новогодишната си реч, която написал сам, а тези, които говорят за гафове са се отнесли с неуважение към институцията на държавния глава.

Освен снимката на Скалистите планини в Колорадо, на място, на което президентът говори за красотите на българската природа, сред фоновите изображения, придружаващи речта му, се появи и фотос на борсата в Ню Йорк. Снимката трябваше да подплати думите на Плевнелиев, че независимо от световната криза, нашите доходи зависят най-много от това, което произвеждаме.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?