20 хиляди украинци поискаха оставките на Юшченко и Тимошенко

20 000 души се присъединиха към антиправителствен митинг в Киев срещу неспособността на властите да предприемат мерки срещу икономическата криза, съобщиха световните агенции в петък.

Протестиращите поискаха оставките на президента Виктор Юшченко и на премиера Юлия Тимошенко, както и организирането на предсрочни избори.

Митингът е организиран от опозиционната Партия на регионите на Виктор Янукович, който обвини в лъжа кабинета на Тимошенко заради твърдението, че от декември миналата година в парламента е внесена за обсъждане програма за излизане на Украйна от икономическата и финансова криза.

Според Янукович това е поредната лъжа на правителството, което е успяло да постигне само едно положително нещо - да обедини всички украинци срещу себе си.

Янукович заяви, че до 14 април няма да има други подобни протести, но дотогава правителството на Тимошенко ще трябва да съобщи мерките си за излизане от кризата.

В същото време Виктор Юшченко заяви, че е готов за предсрочни президентски избори, но само, ако едновременно с президентските бъдат организирани и предсрочни парламентарни.

Засега парламентът определи датата 25 октомври за президентските избори в Украйна. Юшченко се зарече да оспори това решение в съда и поиска изборите за държавен глава да са през 2010 г..

Юшченко дойде на власт в края на 2004 г., след Оранжевата революция. Пет години по-късно той се ползва с доверието само на 3 процента от избирателите в Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?