20 лв. глоба за домашно куче без каишка на улицата, предвижда проектозакон

С 20 лева да се глобяват лица, които извеждат кучета си без каишка, а ако са от агресивни породи или самите животни са агресивни - и без намордник, предвижда проектът на закон за ветеринарно-медицинска дейност, приет от парламента в четвъртък на първо четене.

20 лева ще е санкцията и за стопаните, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени със забранителни знаци, пише още в проекта.

10 лева ще е глобата за стопанин, който не почисти животното си на обществено място, гласят още текстове в проектозакона.

Същата санкция ще се прилага и за собствениците на домашни животни, които не спазят задължението си да вземат мерки животното да не създава опасност за хора или други животни.

Предлага се още от 50 до 100 лева да е глобата, ако не се спазва забраната за рязане на опашките или ушите на домашните любимци. Изключение ще правят случаите, когато това се налага по здравословни причини или за осигуряване благосъстоянието на животните.

В законопроекта е разписана нова правна уредба на лечебно-профилактичната дейност. Съществуващите в действащия закон разрешителен и лицензионен режими са заменени с регистрационен режим.

Проектът предвижда възможност за евтаназия на безстопанствено куче, ако до 10 работни дни от настаняването му в приют не се появи някой, който да поеме грижата за него. Безстопанствените кучета трябва да бъдат настанявани в приюти, където ще се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират срещу бяс, ще се маркират и ще се връщат по местата, от които са взети, ако се явят организации за защита на животните или лица, които да поемат грижата за тях.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?