20 млн. евро влага "Цератицит" за разширяване на завода си в Габрово

Кирил Петков (в средата) и представителите на "Цератицит", сн. МИ

Двадесет милиона евро ще инвестира компанията "Цератицит" в разширяване на производствените си мощности за металорежещи и специални инструменти в Габрово и в строежа на нова модерна производствена база с логистичен и соларен парк за собствени нужди. Така ще бъдат разкрити още 100 работни места в завода, стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Кирил Петков с представители на компанията.

С инвестицията в нови високоспециализирани машини и съвременни технологии страната ни ще се превърне в световен център на групата, според председателя на борда и изпълнителен директор на "Цератицит България" Георги Петров Предвижда се RnD, както и обучителен център за висококвалифициран персонал.

Управляващият директор на един от акционерите в групата за машиностроене – "Планзее", Робърт Шранцхофер, е посочил на свой ред, че са изключително доволни от условията, които предлага страната ни, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство.

Министър Петков изтъкнал доброто сътрудничество на компанията с местните гимназии в сферата на дуалното обучение и приветства желанието на фирмата да инвестира в зелена енергия. Той посочил също така и добрите възможности за ситуиране на IT център на компанията в страната ни.

Високотехнологичната инженерингова група "Цератицит" е специализирана в производството на инструменти и технологии от твърди метали. Тя работи в България от 1996 г. и в завода ѝ в Габрово са заети 620 души. Компанията се обособява след сливане между "Планзее ТИЦИТ" - Австрия, и "Цераметал" - Люксембург. И двете компании са с дългогодишен опит в производството на твърди сплави.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?