20 млн.евро от Брюксел за съдебната реформа е получила досега България

България е получила от Европейската комисия 20 млн.евро в периода от 1995 г. досега за реформа в съдебната система. Други 30 млн. са планирани за реалното осъществяване на реформата, съобщи в понеделник Кристоф Щок, първи секретар в Делегацията на Европейската комисия в България, при представянето на проекта "Укрепване на Националния институт на правосъдието" по програма ФАР.

За реализирането на проекта са осигурени 880 000 евро по линия на ФАР, съобщи Щок, цитиран от БТА. През ноември м.г. е бил подписан и друг проект за техническо оборудване и изграждане на компютърна лаборатория в института, на стойност 130 000 евро.

Европейският съюз остава силно ангажиран с процеса на реформа на съдебната система в България, коментира Кристоф Щок.

Целта на проекта "Укрепване на Националния институт на правосъдието" е да подпомогне института в основната му функция - обучение на магистрати и съдебни служители. Предстои първата група от младши магистрати - 44 съдии, 44 прокурори и 61 следователи, да преминат през 6-месечно обучение в института, каза директорът му Пенчо Пенев.

Проектът включва също подготовка на обучители, изготвяне на програми за обучение - основно по право на Европейския съюз, както и разработването на методики за обучението.

Заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев съобщи, че до края на април т.г. трябва да приключи проект за реформа на висшето юридическо образование. Той ще започне през февруари и една от основните му задачи ще бъде да изведе обучението по право на ЕС като водеща дисциплина.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?