20% от фирмите ще търсят и наемат хора през годината

20% от фирмите ще търсят и наемат хора през годината

По данни на Агенцията по заетостта през тази година 20% от всички почти 400 000 предприятия ще търсят да наемат нови хора. На работодателите ще са необходими около 90 000 души с висше образование - учители, медицински сестри, IT специалисти и др. и около 64 000 в професиите, свързани с по-ниска степен на квалификация. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на 14-тата годишна среща на представители на правителството и бизнеса. По думите ѝ един от основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика е подготовката на качествена работна сила.

"Ще направим всичко възможно да издирим тези 170 000 души, които нито учат, нито работят. Те може да са в сивата или платформената икономика. Една от възможните мерки за тях е да се създаде бърза писта за валидиране на умения. След като докажат уменията си, ще получават сертификат. Той няма да дава възможност за продължаване на образованието, но с него ще може да се влеят в пазара на труда", каза Сачева.
По време на срещата тя съобщи, че се предвижда създаването на програма за привличане на висококвалифицирани специалисти като се осигури възможност за по-бързото им влизане в България и стимули, свързани със средата за живот.

"Подобен пакет прилагаме за български студенти в чужбина, които имат желание да се върнат в нашата страна. Правим и кариерни форуми с чуждестранни фирми, които предлагат работни места в България", допълни Сачева.

Социалният министър посочи, че ще бъдат внесени и промени в Кодекса на труда до края на април. В момента работна група обсъжда предложенията на работодателите и синдикатите. Една от вероятните промени ще бъде въвеждането на допълнителна опция за извънреден труд до 300 часа годишно във фирмите и предприятията, в които има колективно трудово договаряне. Ще направим легално нещо, което така или иначе се случва", обясни още тя.

По думите ѝ трябва повече гъвкавост за работодателите и повече защита на правата на работниците.

Споделяне

Още от Бизнес