20 рейнджъри в списъка за връщане от Кербала, част от тях ще мислят до вторник

Срокът за окончателно решение на рейнджърите ни в Кербала, които подадоха рапорти за напускане на мисията, е удължен до вторник вечерта, съобщи началникът на Генералния щаб ген.Никола Колев.

Общо 20 са военнослужещите, които към днешна дата фигурират в списъка на напускащите мисията, изготвен от командващия българския батальн и старши националния ни представител в Ирак. От тях петима са преживели боен стрес и не желаят да напуснат, но комисията и психологът преценяват, че трябва да се върнат в България, за да се възстановят психически. За други комисията е преценила, че изпълнението на задачите им не съответства на изискванията и се предлагат за връщане.

Четирима или шестима от подалите рапорти за напускане, са ги оттеглили, но са подадени и нови рапорти, съобщи ген.Колев, преди да отпътува на официално посещение в Кувейт.

В събота той е получил документите и е разговарял и с командира на батальона ни в Кербала. Оттам са помолили да се удължи с няколко дни срокът, тъй като има бойци, подали рапорти за напускане на батальона, които сами питат може ли да се изчака малко, за да размислят.

Началникът на Генщаба гарантира, че върху пожелалите да напуснат Кербала бойци не се оказва натиск да оттеглят рапортите си. Всеки има възможност да прецени дали ситуацията съответства на неговата готовност да поема рискове и да вземе своето решение, посочи Колев, цитиран от БТА.

По повод твърдения на говорител на радикалния шиитски лидер Мокдата ал Садр, че българските власти крият чувствителни загуби на българския контингент в Кербала, ген. Колев заяви, че няма други загуби или поражения на батальона, освен вече обявените.

Ген. Колев отрече информации в медиите, че заместник-началникът на ГЩ на армията по операциите генерал-лейтенант Димитър Зехтинов и заместник-началникът на ГЩ генерал-лейтенант Атанас Запрянов са подавали рапорти за напускане. Ген. Зехтинов е изпратен на лечение поради нараняване на крака миналата година, чието възстановяване върви бавно, уточни Колев. Твърденията за техни оставки са инсинуации, незнайно от кого, може би за да отклонят за малко общественото внимание, добави Колев.

Споделяне

Още от България