20 "ударни" групи тръгват на лов за данъчни длъжници в Гърция

Гръцкото финансово министерство пуска в действие от днес спешно разработен от него план под кодовото название "Приходи сега", с който се цели да бъде напълнена хазната със закъснелите и несъбрани досега средства от данъци, тъй като има опасност държавата да обяви спиране на плащанията през лятото, съобщават гръцките медии във вторник, цитирани от БТА.

Ведомството е създало 20 специални "ударни" групи от данъчни инспектори, които се захващат да осигурят постъпления в бюджета от просрочени дългове.

На данъкоплатците ще бъдат изпратени писма за конфискации на имоти и за запор на заплати, пенсии и доходи.

Започват експресни проверки за неплатен ДДС, а инспектори ще отварят банкови сметки и усилено ще търсят данъчни длъжници.

Планът предвижда да бъдат осигурени средства на страната до получаването на следващия транш от заемите, който се очаква през юли.

Хазната е на път да пресъхне, тъй като страната не получи още един милиард евро от последния транш, който ѝ бе предоставен на 11 май, алармират от финансовото министерство.

Както е известно, от първоначално одобрените 5,2 млрд. евро, на Гърция бяха отпуснати 4,2 млрд. евро, за да покрие нуждите по обслужването на държавния си дълг. Орязаните пари бяха предназначени за заплати, пенсии и субсидии.

Усилията на ведомството се налагат заради регистрираното изоставане в приходите на бюджета (през май то е било около 25 на сто в сравнение със същия месец на 2011 г., като се предполага, че то може да надхвърли и 30 на сто), както и заради закъснението, което се очертава около отпускането на следващия транш от заема за страната. А това ще зависи и от преговорите, които новото правителство, което ще бъде съставено след изборите на 17 юни, ще трябва да води с външните кредитори.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани