20 услуги ще предоставя до края на годината електронното правителство

До края на годината 20 услуги, предлагани от така нареченото електронно правителство ще са достъпни за гражданите и фирмите, съобщи в понеделник министърът на държавната администрация Димитър Калчев след заседанието на съвета за модернизиране на държавната администрация.

Минималният пакет от 20 административни услуги за бизнеса и гражданите е изискване на ЕС, за да може след 2005 г. България да се интегрира в паневропейска глобална информационна система.

В момента са достъпни 4 услуги в централния портал на електронното правителство - http://egateway.government.bg, а до края на месеца ще са достъпни още 3, съобщи министър Калчев.

От всичките 20 възприети от електронното правителство услуги към края на 2004 г. в завършен вид са 9, от които за граждани са 7, а за бизнеса 2. Частично са изпълнени 11 услуги. От тях 5 са за граждани, а 6 са за бизнеса, каза министър Калчев.

По данни на националната агенция по приходите декларации за ДДС по електронен път подават около 3000 фирми, 2700 лица са наредили данъчно плащане чрез e-Pay и над 3000 лица са извършили промяна по настоящ адрес също по електронен път, посочи министър Калчев.

По думите му причината за слабото използване на тези услуги се дължи на ниския личен достъп до интернет. Той очаква повишаване на ползването на тези услуги, и припомни, че няколко министерства са получили целеви средства за купуване на 80-100 хил. компютъра тази година.

Изоставането в областта на информационните технологии в общини и областни администрации е сериозен риск за успеха на електронното правителство, отбеляза министър Калчев, защото, според него голяма част от административните услуги зависели от работата на местната и регионалната власт.

Съветът работи и по разширението и развитието на Националната оптическа кабелна информационна система, като ще се търсят възможности от финансовото министерство за осигуряването на 16-17 млн. лв., необходими за завършване на системата, информира Калчев.

По програма ФАР се разработва проект за подмяна на личните идентификационни документи. Идеята е личните документи да бъдат направени така, че те самите да бъдат използвани като сертификат за електронен подпис чрез влагането на чип, носещ информацията.

Това, според Калчев, ще реши проблема с цената на един цифров сертификат, който сега струва около 70-80 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?