200 000 души може да загубят работата си в ресторанти, заведения и хотели

200 000 души може да загубят работата си в ресторанти, заведения и хотели

Около 150-200 хиляди служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни мерки заради Covid-19. Прогнозата е на Сдружението на заведенията.

Ресторантите, кафетата, баровете, нощните заведения са затворени като мярка срещу разпространението на коронавируса. Засега забраната за работа с клиенти на място е до 29 март. Позволени са само доставките на храни. Заповед за затваряне на хотелите няма, но не трябва заведенията в тях да работят. Те обаче страдат от намалените пътувания в условията на извънредно положение. След преждевременното закриване на ски сезона в курортите, голяма част от хотелите там също затвориха.

Загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, според проучване на Българската стопанска камара (БСК), са около 2000 лв. средно на ден.

За да оцелеят и запазят своите служители някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение, каза Емил Коларов от Сдружението на заведенията, цитиран от БНР.

Според него преориентирането към доставки на храна за вкъщи не става толкова лесно за краткото време, в което бизнесът трябва да реагира. Освен това за част от бизнесите като увеселителните заведения, баровете, кафенетата доставките по домовете не са алтернатива. "Те затварят на 100%. Така служителите или работниците се оказват в отпуск или дори вече са освободени", каза Коларов.

Намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора също според него няма да проработи.

"Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки", обясни Коларов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?