200 американски военни се настаняват пробно в българските бази наесен

200 американски военни се настаняват пробно в българските бази наесен
Пробна ротация от около 200 американски военнослужещи пристига на полигона в Ново село и в авиобаза Безмер през есента. Това съобщи пред журналисти в сряда американският посланик Джон Байърли.

От думите на посланика се разбра, че по този начин ще се изпробва съвместната експлоатация на българо-американските бази, ще се тестват организационните и техническите ѝ страни.

Най-вероятно разполагането на контингента от около 2500 американски военнослужещи в базите в България ще се извърши късно наесен или в началото на следващата година, въпреки съобщенията от Държавния департамент, разпространени в края на миналата седмица, че първата армейска бригада в рамките на Съвместните оперативни сили – Изток (част от силите на САЩ в Европа) ще пристигне в базите в България и Румъния още това лято.

Дотогава ще бъдат подписани 12-те технически споразумения към основното споразумение за съвместното ползване на военни бази на наша територия, обясни в сряда посланик Байърли.

Според посланика след това ще започнат и търговете за съпътстващите дейности по експлоатация на базите, в които ще могат да участват и български фирми, стига да отговарят на условията и да предложат конкурентни оферти.

Основното предназначение на съвместните бази ще бъде извършване на военно-тренировъчни и подготвителни дейности. Военнослужещите в тях ще бъдат комплектовани от различни военни части на американската армия в Европа и ще се сменят на ротационен принцип през 6 месеца, като общата им численост ще е приблизително еднаква.

В края на миналата седмица пред комисия на Конгреса върховният командващ на силите на НАТО в Европа ген. Батц Крадък, който е и командващ силите на САЩ в Европа (ЕUCOM), обясни, че в рамките на новосъздадените Съвместни оперативни сили - Изток (Joint Task Force - East) в базите под съвместно командване (shared bases) в България и Румъния ще бъдат разположени около 2000-3000 американски войници във всяка от двете страни.

Тези войници временно ще се редуват на ротационен принцип в базите за по няколко месеца, оставяйки семействата си в постоянните си бази, добави генералът.

Крадък обясни още, че задачата на Съвместните оперативни сили - Изток ще бъде да поддържат стабилността в такъв стратегически район като Черно море и Кавказ. Според Крадък краткотрайната ротация на частите в България и Румъния трябва да е предпоставка за развиване на “дълготрайни и устойчиви отношения” с европейските съюзници.

САЩ възнамеряват да поддържат постоянна ротация на войниците в двете страни, каза Крадък, но уточни, че сегашното темпо на разполагане на американски войски по света означава, че тези бази невинаги ще бъдат напълно комплектовани с личен състав.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?