200 български и малтийски фирми се срещнаха на бизнес форум

Президентите на Малта Мари-Луиз Колейро Прека и на България Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Около 150 български и към 50 малтийски компании от различни бизнес сектори – от образование до строителство и финансови услуги, се срещнаха по време на двустранен бизнес форум, организиран в София и подкрепен на най-високо политическо равнище – от президентите на България Румен Радев и на Малта Мари-Луиз Колейро Прека. Г-жа Прека и водена от нея делегация са на официално посещение у нас.

Има огромен неизползван потенциал за развитие на двустранните отношения между България и Малта, заяви по време на бизнес форума Румен Радев. "Но този форум е доказателство, че когато между страни има ефективни и регулярни отношения на най-високо политическо ниво, те дават импулс и за ефективно сътрудничество във всички останали направления", убеден е държавният глава.

Стокообменът между България и Малта през 2016 г. възлиза на 58 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. е в размер на 22 млн. евро, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. За последните 20 години – от 1996 г. до 2016 г., преките инвестиции на Малта в България са в размер на 285 млн. евро, а страната е на 22-ра позиция на инвеститорите у нас, посочи още министърът.

Той представи пред малтийския бизнес преимуществата на инвестирането у нас, сред които са политическата, макроикономическата и фискалната стабилност, ниският корпоративен данък в размер на 10%, усилията за стимулиране на инвестициите и намаляването на административната тежест.

Министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела пък заяви, че е доволен от увеличения туристически поток между двете държави, който се е удвоил от 2012 г. насам.

"Посланието ни към българските предприемачи е, че чрез тези връзки и форум, вие ще разберете, че бизнес общността в Малта, е изключително разнообразна. Тук сме, за да споделим идеи и опит", каза Абела.

Румен Радев посочи, че мост между двете държави са и българите, живеещи в Малта – около 7000 души.

"Свързаността между България и Малта е много важна - за бизнеса, за туризма, за културните връзки", заяви от своя страна малтийският президент. И Малта, и България имат практически еднакви бизнес модели, добави тя и отбеляза, че се надява превозвачът "България ер" също ще види потенциала.

След края на форума бяха подписани 4 споразумения и сътрудничество между България и Малта.

Основните теми, които двамата президенти са обсъдили на двустранната си среща, са финансовите услуги, образованието, здравеопазването, туризмът, логистиката и миграцията.

Двамата президенти са обсъдили и мигрантската криза.

Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето пристигат мигрантите. Политиката на отворени врати докара не толкова големи проблеми на Европа, колкото огромни проблеми в държавите, откъдето тръгват мигрантите, посочи българският президент. Предлагайки социална сигурност тук в Европа на милиони хора от проблемните региони, те престават да мислят за бъдещето на своите страни и мислят единствено как да дойдат тук в Европа. Трябва да мислим за стабилизиране на проблемите региони, хората трябва да знаят, че имат бъдеще у дома. Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток, заяви Румен Радев.

Мигрантите наистина не намират реализация в страните си, съгласи се с Радев Мари-Луиз Колейро Прека. Ако искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ и благотворителност, трябва да разглеждаме проблема от всички негови страни, каза още тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?