200 измамени от "Лидер" застъпници пускат жалба в прокуратурата

200 измамени от "Лидер" застъпници пускат жалба в прокуратурата
Застъпници на "Лидер" в Добрич, които твърдят, че партията не им е платила обещаните възнаграждения за изборите, се събраха отново на протест пред централата на партията в петък и обявиха, че внасят колективна жалба в районната прокуратура.

Жалбата е придружена със списък на близо 200 души.

Ден по-рано председателят на "Лидер" Кънчо Филипов заяви, че не са обещавали пари на застъпниците, защото не приемали подобни форми на стимулиране".

В петък обаче Радомир Райчев, зам.- председател на общинската структура на "Лидер" в Добрич каза, че "средствата ще бъдат изплатени, но трябва да се прояви малко търпение".

Потърпевши разказват, областният координатор на "Лидер" Мария Славкова е обещала по 40 лева на човек, но след изборите не са могли да установят контакт с нея, въпреки многократните опити.

Райчев обясни, че част от парите, с които разполагал предизборният щаб на партията, чийто патрон е разследваният за данъчни измами бизнесмен Христо Ковачки, били разпределени между наблюдателите на вота и затова не останали пари за застъпниците.

За парламентарните избори на 5 юли "Лидер" регистрира рекордно голям брой застъпници, в много райони по над 1000 души. Предположенията на външни наблюдатели и партии бяха, че това е начин да се легализират парите за купуване на гласове.

Според Радомир Райчев неоткриваемата от измамените застъпници Славкова е в София и общинската организация имала уверението на партийната централа, че необходимите средства ще бъдат осигурени от държавната субсидия, която се полагала на "Лидер".

Според Закона за политическите партии държавна субсидия се отпуска ежегодно на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Кънчо Филипов вече бил направил постъпки за отпускане на държавна субсидия, на която "Лидер" има право, тъй като е събрала над 1% от гласовете на изборите.

"Става дума за още месец-два забавяне, надяваме се", оповести Радомир Райчев.

Разгневените застъпници обаче не повярваха на обещанията и попитаха защо на вратата на офиса на партията в Добрич пише, че се дава под наем.

"Вие ще изчезнете и няма да има към кого да се обърнем", заявиха те.

Райчев поясни, че се дава под наем помещението в подземието, а не това на партията и че в него всяка вечер ще има представители на "Лидер". Офисът е нает за година напред, уточни зам.-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България