200 служители на ДАНС пред уволнение

Съкращения и намаляване на заплати в близките седмици предстоят в ДАНС. Това стана ясно от думите на председателя на агенцията Цветлин Йовчев. В четвъртък той обсъди с депутатите от ресорната комисия предстоящото намаляване на парите за агенцията. Основно ще се съкратят структурите, които не са пряко ангажирани с основната дейност на контраразузнаването.

Йовчев не каза точно колко служители ще бъдат съкратени. Според информация на Mediapool с поста си в агенцията ще се разделят около 200 служители. Един от най-сериозните проблеми е изплащането на обезщетения на съкратените служители, добави Йовчев. По закон при съкращения работещите в ДАНС трябва да получат до 20 заплати в зависимост от прослуженото време.

Все още предстои да се уточни точно с колко ще се съкрати бюджетът на ДАНС. Засега се обсъжда 20-процентно редуциране, но не е уточнено със сигурност. В момента бюджетът на агенцията е около 90 милиона лева.

В условията на криза е ясно, че трябва да се търсят възможности за оптимизиране на структурите и съкращаване на разходите. Въпрос на много точен анализ и преценка е така да се балансира, че да се запази функционалността, заяви Йвчев.

Добави, че му много неприятно, че трябва да се съкращават хора, защото с много от тях е работил лично и те са почтени. Той се надява, че съкратените няма да минат от другата страна на барикадата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?