200 страни ще преговарят в Бон за прилагането на Парижкото споразумение за климата

200 страни ще преговарят в Бон за прилагането на Парижкото споразумение за климата

В Бон започва среща за прилагането на Парижкото споразумение за климата, в която ще участват около 200 страни, предаде Франс прес.

2018 г. е ключова за постигането на напредък в борбата с климатичните промени, един от най-важните моменти от срещата в Париж през 2015 г., на която беше прието споразумението, коментира Дейвид Уоскоу, експерт в Института за световни ресурси. То цели да предотврати глобалното повишаване на температурите с повече от 2 градуса, по възможност с не повече от 1,5 градуса.

 

Но поетите до момента от страните ангажименти за съкращаване на емисиите на парникови газове биха довели до свят, в който температурите са се повишили с 3 градуса. При сегашните условия светът ще достигне повишение на температурите с 1,5 градуса до 40-те години на века, показва проектодоклад на групата на климатичните експерти на ООН. Според него е малко вероятно границата от 1,5 градуса да не бъде надхвърлена без драстични и незабавни мерки.

Последните три години бяха най-топлите от началото на водене на статистиката, а емисиите на въглероден двуокис се повишават от миналата година, поради което призивите за по-бързи и радикални действия стават все повече.

През декември в Полша ще се състои 24-ата конференция на ООН за климата, която ще позволи да се оцени политическата воля на страните за по-големи ангажименти.

Споделяне

Още от Свят