Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2000 души без право на глас, защото обслужват машините за гласуване

6 коментара
снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева настоява ЦИК да отстрани проблем, който пречи на 2000 души технически персонал да упражнят конституционното си право на глас. Тези хора са наети да се грижат за машините за гласуване в изборния ден и поради тази причина няма да могат да отидат да гласуват в секциите си по местоживеене.

За проблема е сигнализирал техник, който е нает от фирмата - доставчик на машините за вота. Той обяснява, че иска да упражни правото си на глас на предстоящите избори, но трябва да гласува извън населеното място, където е регистриран, защото отговаря като техник за машините за електронно гласуване.

В сигнала на техника се посочва, че ангажиментите му са през целия изборен ден и няма да има физическата възможност да отиде да осъществи правото си на глас.

Човекът се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, но оттам са му отговорили, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване.

В подобно положение са още около 2000 граждани, които отговарят за машините за гласуване като техници.

"Трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, а и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин", се казва в позицията на омбудсмана.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Solar Power
    #6

    Колко по лесно беше с кода от ПИК/НАП да си влезна на сайта и да си гласувам...... Щяха да се спестят пари и да гласуват много повече хора.

  2. БГаньо
    #5
    Отговор на коментар #3

    В други държави даже по 3 дни ги направиха изборите, но тука не може. Защо - не разбрах. А за интелекта спор няма. Обаче ние сме свикнали с липсите и си ги търпим. Затова сме на тоя хал. А и с други работи сме свикнали като това вчера да се сочи с пръст член на колективен орган за протокол, който бил изготвен от него и приет от целия орган. По-голяма простотия от това здраве му кажи!

  3. безпартийна
    #4

    Най-естественото решение, което ЦИК трябва да вземе е, техниците по обслужването на машините да гласуват в секциите, в които са разпределени. Защото иначе как ще гласуват членовете на СИК?

  4. ирис
    #3

    Не знам кой в тази държава може да вземе адекватно решение и дали изобщо има желание.В тази обстановка,най-лесното решение беше да се разреши гласуване по пощата и да се удължи изборното време на 2 дни.Наистина ни управляват недостойни хора с нисък интелект

  5. Преслав
    #2

    И какво решение предлага омбудсмана или само така приказка да става?

  6. Мазен Кумунис
    #1

    Медия-та, Какво става с опорката ви "Доган, Борисов, Пеевски"? Вашият рупор наш Ристьо и той нещо заряза опорката. ;)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.