2000 километра речни корита са безвъзвратно съсипани

Риболовци ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките

2000 километра речни корита са безвъзвратно съсипани

Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер пред Министерския съвет срещу тровенето и пресушаването на реките в България под надслов "Този път няма да мълчим".

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, за което никой не поема отговорност. Освен тровенето, друг голям проблем е пресушаването на реки, извършвано от множество малки ВЕЦ.

Около 2000 км речни участъци са безвъзвратно съсипани, а над 10 са изчезналите популации на редки видове риба, каза на специална пресконференция в сряда председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков. Същевременно, приносът на тези централи към електроенергетиката според официални данни е под 2 процента, допълни той. Според Пандъков пропуск е, че липсва методика за минималния допустим отток след водовземане.

Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002" разказа за случай на спиране на водното течение на река Въча от страна на НЕК заради ремонт на турбини, като спирането на водите е продължило три нощи. По думите му, в тъмните часове вода е нямало, а сутринта към 5.00 ч. тя е тръгвала. Рибарите, след като установили проблема, обикаляли пресушеното корито, за да събират рибките, за да оживеят.

Според Янев е недопустимо по такъв начин да се избива рибата в реките. Той поясни, че рибните ресурси са публична държавна собственост, но от години държавата не прави зарибяване, а то се извършва на доброволни начала от рибарските сдружения.

Янев посочи, че р. Въча може да носи от риболов такива приходи на страната, каквито един ВЕЦ не може да осигури. Риболовецът допълни, че морският туризъм е три месеца, а риболовният може да е 11 месеца. Риболовният туризъм по света носи милиарди приходи. Този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват съсипвани, смятат рибарите. Те поясниха, че това е устойчива дейност, която може да подпомага селския туризъм и същевременно да запазва природата.

Симеон Рангелов от асоциацията "Парковете в България" посочи, че не е помислено за възстановяване на реките и горите, а налаганите за замърсяване глоби "потъват" в държавния бюджет.

"Все по-масово замърсяване на реките се случва откакто ВМРО са на власт в Министерството на околната среда и водите", каза по-рано в сряда пред БНР Димитър Куманов от Сдружение "Балканка". По думите му има икономически интереси, които са свързани с тези проблеми:

"Дадено промишлено предприятие или дадена градска пречиствателна станция, за да пречисти водите си, трябва да изхарчи пари - за ток, за консумативи и т.н. И когато реши да спести тези пари, изхвърля всичко в реката", обясни екологът. По думите му санкциите не играят възпиращата си роля. "Държавните органи, ако хванат случайно някого, обикновено гледат да не се шуми и глобите са по 1000 лева. Така че ситуацията изцяло излезе извън контрол", каза Куманов.

Целта на протеста довечера е да се обърне внимание, че ситуацията със замърсяването на реките непрекъснато се влошава, посочи той.

На протеста, който започва в 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. Те смятат, че санкциите трябва да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни.

Споделяне

Още по темата

Още от България