2000 лева месечно от просия в София

2000 лева месечно от просия в София

Просията е доходоносен бизнес, осъществяван от организирани групи, пристигащи всеки ден в столицата, средно на месец едно просещо дете на улицата може да изкара около 2000 лева. Това казва директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова, цитирана в понеделник от БТА.

Изводите са направени на базата на разговори с просещи деца по софийските улици и със задържани покрай тях възрастни. Общината, социалните служби, МВР и сдружението "Деца и юноши" работят от 18 март в мобилни групи с децата на улицата.

Опитът показва, че в повечето случаи самите родители изпращат детето да проси, като децата не просят самостоятелно, а заедно с пълнолетни лица. До момента са регистрирани 300 случая на просия в София - 168 са възрастните хора, а 132 - непълнолетните и малолетните деца.

В разговори с мобилните екипи децата разказали, че с просия печелят по около 2000 лева на месец, като парите в повечето случаи се разпределят между родителите им и трети лица, като самите родители вземат по-малката част от тези пари.

"Идеалните просяци" са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания. Установена е, например, майка с бебе, която почти всеки ден пътува от Стамболийски, за да проси в района на Духовната семинария.

Групи от Стамболийски, Перник и Монтана пристигат всеки ден в столицата, за да спечелят пари от просене. Монтанската група, например, била специализирана за просещи възрастни хора с увреждания, даже и ръководителят ѝ е човек с увреждания. Голяма част от гастролиращите просяци не спят в София, а се прибират с автомобили по родните си места. Групата от Монтана обаче била наела апартамент за пренощуване в столицата.

До момента 37 пълнолетни лица са предупредени с констативни протоколи, тъй като са регистрирани като просещи за първи път. Пет деца са задържани за 24 часа, а за шест лица, които за трети път са установени като просещи, е сезирана прокуратурата. След сезирането ѝ предстои завеждането на дела, а при осъдителна присъда санкциите са от общественополезен труд до затвор. В повечето случаи обаче става дума за хора с увреждания, които едва ли биха били полезни с труд в интерес на обществото, и тогава се търсят и наказват лицата, които ги съпровождат. В тези случаи принудата я няма, за разлика от детската просия.

Представата, че 100 процента от просяците са роми не отговаря на действителността. Някои от децата са от смесени бракове между българи и роми, но има и деца от български семейства, изпратени да просят от своите родители.

Просещите на улицата в повечето случаи се регистрират след сигнали от гражданите, като сред най-активните в това отношение била кметът на София Йорданка Фандъкова, която нееднократно е подавала сигнали за видени от нея просяци.

Такива сигнали може да подаде всеки - чрез полицията, телефон "112", както и на гореща телефонна линия за деца, жертви на насилие. От общината съветват сигналът да е първото нещо, което да се направи, вместо да се дават пари на детето, които няма да останат за него или да подобрят статуса му.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?