2000 жители на Северна Македония се записаха за Covid имунизация у нас

2000 жители на Северна Македония се записаха за Covid имунизация у нас

Близо 2000 жители на Северна Македония с българско гражданство са се записали за имунизация срещу Covid-19 в двата мобилни кабинета, разкрити на граничните пунктове "Станке Лисичково" и "Златарево".

Българската държава осигури ваксините, а финансирането е с помощта на д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", съобщи БНР.

На граничния пункт "Станке Лисичково" ваксинирането започна малко след 10 часа, а желаещите да се имунизират бяха над 50.

В екипа, осигурен от д-р Врабевски, са двама лекари и четири медицински сестри. Д-р Николина Кръстева:

"Има силен интерес от гражданите от близкия район. Но имаме и хора, които пътуват от вътрешността на страната".

Горанчо Стоянов е българин от Северна Македония, който има бизнес у нас и днес е записал за ваксинация в мобилния пункт на границата цялото си семейство.

"Взехме номер и цялото семейство ще дойдем да се ваксинираме".

Близо половин година са продължили усилията на д-р Милен Врабевски за реализацията на идеята, която е насочена предимно към хората с български произход от Северна Македония.

"Говорим за работа в сложна епидемиологична среда, която включва до голяма степен гражданите на Северна Македония. Имаме 120 хиляди и повече паспорта там – т.е. ние сме длъжни да се погрижим за тези граждани. Затова ние решихме да направим този жест, по моя инициатива, но с решение на Министерски съвет, и да се погрижим и за тях. А ние сме и длъжни да го направим", каза д-р Милен Врабевски.

Имайте предвид, че това беше битка, която продължи около 6 месеца – да убедим предишната власт, че това нещо трябва да го направим", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус