2005 – година на Елиас Канети

На 25 юли ще се навършат 100 години от рождението на родения в Русе нобелист Елиас Канети.

Трудно може да се определи националната идентичност на писателя Канети, още по-малко тази на духовното му наследство, защото то далеч надхвърля рамките на отделната култура, обединявайки в себе си по своеобразен начин духовността на цяла Европа.

И все пак, ако се говори за творчеството на  Канети, несъмнено трябва да се спомене родната му България. Повествованието му е свързано като с пъпна връв с крайдунавския български град Русчук, по ориенталски пъстър и патриархално самобитен, едновременно с това изключително отворен за духовните влияния на Централна Европа. Именно уникалната мултикултурна атмосфера, съчетана с богатата семейна история на еврейската фамилия, позволяват вероятно по-късно Канети с лекота да сменя места, култури, езици и да се изгради като изключителен космополит и хуманист.

От България той взема със себе си магията на детските спомени и българските приказки. За тях по-късно казва в автобиографичната си книга “Спасеният език”: ”Зная ги всички подробности, но не и езика, на който съм ги слушал. Слушал съм ги на български, но ги зная на немски, този тайнствен превод е може би най-странното нещо, което мога да разкажа от моята младост”. Преживелиците от младите години, потопени в приказно-митологичният свят на народните умотворения, формират трайно Канети. “Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук”, споделя той в “Спасеният език”.

Русчук – Манчестер – Лозана - Виена – Цюрих – Франкфурт на Майн – Берлин са само най-важните житейски спирки на автора на “История на една младост”, “Заслепението”, “Сватба”, “Предопределените”, “Маса и власт”, “Подслушвачът. Петдесет характера”, “Факел в ухото. История на един живот 1921-1931”, и т.н.

Загърбили злободневните, регионалните, дори националните въпроси, тези произведения засягат общочовешки, философски теми. Канети  взема отношение най-вече по дискурсите за историята, митовете, войната, езика и смъртта, божественото и животинското начало у човека, като неотменно разполага всички тях в парадигмата на властта.

Огънят и водата, любовта и войната бушуват непрестанно в мислите на Канети. Събитието, което отключва интересът му  към стихиите в природата и в човека, е палежът на съдебната палата във Виена по време на работническата демонстрация от 15 юли 1927г., когато при престрелка загиват деветдесет човека. Пламъците на пожара, огромното множество хора и по-специално – стаената в тях първична гигантска взривоопасна сила, са основният мотив в произведения като отличения с Нобеловата награда роман “Заслепението” и политико-имагинерната теория  в “Маса и власт”.

Именно тези наднационални и надвремеви търсения на Елиас Канети, “преведени” на изключително образен и жив език, правят творчеството му актуално и интересно за нас днес, на прага на влизането ни в обединяващата се Европа, защото те дават отговори на редица въпроси, свързани с желанието на различните култури да живеят заедно и механизмите на риска, криещ се в това бъдещо съжителство.

Отдавайки дължимото на големия писател Канети, международното дружество “Елиас Канети”, областната управа, общината и общинският съвет на гр. Русе, както и посолството на република Австрия в България, са формирали организационен комитет, който си поставя за цел достойното отбелязване на годишнината в страната ни,  в Австрия и други европейски държави. В рамките на честванията на 25 юли Елиас Канети посмъртно ще бъде обявен за почетен гражданин на град Русе. Неговото име в родния град ще носят гимназия, площад и новооткрита австрийска библиотека. На същия ден на градските площади в сто европейски града ще бъдат организирани четения от негови творби.

Официалната целогодишна програма е открита преди месец в град Русе. Тя обхваща наситена литературна програма, театрални спектакли, концерти и изложби, образователни инициативи и научни форуми, както и издаване и преиздаване на произведенията му “Тайното сърце на часовника”, “Провинцията на човека” и “Записки 1954-1993”, списание за Канети, както и пощенска марка, плик и знак, посветени на юбилея.

Литературните четения под надслов “Градът на Канети” ще се проведат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Плевен. Те ще включват наред с всичко друго представяне на последната биографична книга на Елиас Канети “Светкавичното парти” и на новата книга на доц.д-р Пенка Ангелова “Подстъпи към митологичното мислене”, както и четене на откъси от романа “Ангелски езици” на Димътър Динев и “Изгонване от ада” на Роберт Менасе.

Важна част от честванията представляват конкурсът за музикално произведение по книгата на Канети “Подслушвачът. Петдесет характера.” и учредяването на литературна награда на името на Елиас Канети, предназначена за белетристи и драматурзи.

Учениците и студентите ще могат да се включат творчески в тържествата чрез националния младежки конкурс за есе, а за началото на следващата  учебна година организацията Култур Контакт, Австрия подготвя за тях сборник избрани текстове от Елиас Канети.

Интерес сред обществеността ни ще събудят вероятно и научната конференция в Русе “Бъдещето, което всеки миг се променя”, предвидена за 20-22. май, и международната конференция “Междукултурност и междутекстуалност”, която се подготвя от Гьоте-институт София за 13 -15 октомври.

Можем само да си пожелаем при толкова много интересни събития в Русе, София и други градове в страната ни 100-годишнината от рождението на един от най-значимите европейски творци, удостоен с редица литературни отличия като Нобелова награда,“Франц Кафка”, Наградата на немските критици и Големия орден за заслуги на Федерална Република Германия, роденият в Русе Елиас Канети, да не отмине незабелязано.   

Споделяне

Още от

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?