Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2005 – година на Елиас Канети

0 коментара

На 25 юли ще се навършат 100 години от рождението на родения в Русе нобелист Елиас Канети.

Трудно може да се определи националната идентичност на писателя Канети, още по-малко тази на духовното му наследство, защото то далеч надхвърля рамките на отделната култура, обединявайки в себе си по своеобразен начин духовността на цяла Европа.

И все пак, ако се говори за творчеството на  Канети, несъмнено трябва да се спомене родната му България. Повествованието му е свързано като с пъпна връв с крайдунавския български град Русчук, по ориенталски пъстър и патриархално самобитен, едновременно с това изключително отворен за духовните влияния на Централна Европа. Именно уникалната мултикултурна атмосфера, съчетана с богатата семейна история на еврейската фамилия, позволяват вероятно по-късно Канети с лекота да сменя места, култури, езици и да се изгради като изключителен космополит и хуманист.

От България той взема със себе си магията на детските спомени и българските приказки. За тях по-късно казва в автобиографичната си книга “Спасеният език”: ”Зная ги всички подробности, но не и езика, на който съм ги слушал. Слушал съм ги на български, но ги зная на немски, този тайнствен превод е може би най-странното нещо, което мога да разкажа от моята младост”. Преживелиците от младите години, потопени в приказно-митологичният свят на народните умотворения, формират трайно Канети. “Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук”, споделя той в “Спасеният език”.

Русчук – Манчестер – Лозана - Виена – Цюрих – Франкфурт на Майн – Берлин са само най-важните житейски спирки на автора на “История на една младост”, “Заслепението”, “Сватба”, “Предопределените”, “Маса и власт”, “Подслушвачът. Петдесет характера”, “Факел в ухото. История на един живот 1921-1931”, и т.н.

Загърбили злободневните, регионалните, дори националните въпроси, тези произведения засягат общочовешки, философски теми. Канети  взема отношение най-вече по дискурсите за историята, митовете, войната, езика и смъртта, божественото и животинското начало у човека, като неотменно разполага всички тях в парадигмата на властта.

Огънят и водата, любовта и войната бушуват непрестанно в мислите на Канети. Събитието, което отключва интересът му  към стихиите в природата и в човека, е палежът на съдебната палата във Виена по време на работническата демонстрация от 15 юли 1927г., когато при престрелка загиват деветдесет човека. Пламъците на пожара, огромното множество хора и по-специално – стаената в тях първична гигантска взривоопасна сила, са основният мотив в произведения като отличения с Нобеловата награда роман “Заслепението” и политико-имагинерната теория  в “Маса и власт”.

Именно тези наднационални и надвремеви търсения на Елиас Канети, “преведени” на изключително образен и жив език, правят творчеството му актуално и интересно за нас днес, на прага на влизането ни в обединяващата се Европа, защото те дават отговори на редица въпроси, свързани с желанието на различните култури да живеят заедно и механизмите на риска, криещ се в това бъдещо съжителство.

Отдавайки дължимото на големия писател Канети, международното дружество “Елиас Канети”, областната управа, общината и общинският съвет на гр. Русе, както и посолството на република Австрия в България, са формирали организационен комитет, който си поставя за цел достойното отбелязване на годишнината в страната ни,  в Австрия и други европейски държави. В рамките на честванията на 25 юли Елиас Канети посмъртно ще бъде обявен за почетен гражданин на град Русе. Неговото име в родния град ще носят гимназия, площад и новооткрита австрийска библиотека. На същия ден на градските площади в сто европейски града ще бъдат организирани четения от негови творби.

Официалната целогодишна програма е открита преди месец в град Русе. Тя обхваща наситена литературна програма, театрални спектакли, концерти и изложби, образователни инициативи и научни форуми, както и издаване и преиздаване на произведенията му “Тайното сърце на часовника”, “Провинцията на човека” и “Записки 1954-1993”, списание за Канети, както и пощенска марка, плик и знак, посветени на юбилея.

Литературните четения под надслов “Градът на Канети” ще се проведат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Плевен. Те ще включват наред с всичко друго представяне на последната биографична книга на Елиас Канети “Светкавичното парти” и на новата книга на доц.д-р Пенка Ангелова “Подстъпи към митологичното мислене”, както и четене на откъси от романа “Ангелски езици” на Димътър Динев и “Изгонване от ада” на Роберт Менасе.

Важна част от честванията представляват конкурсът за музикално произведение по книгата на Канети “Подслушвачът. Петдесет характера.” и учредяването на литературна награда на името на Елиас Канети, предназначена за белетристи и драматурзи.

Учениците и студентите ще могат да се включат творчески в тържествата чрез националния младежки конкурс за есе, а за началото на следващата  учебна година организацията Култур Контакт, Австрия подготвя за тях сборник избрани текстове от Елиас Канети.

Интерес сред обществеността ни ще събудят вероятно и научната конференция в Русе “Бъдещето, което всеки миг се променя”, предвидена за 20-22. май, и международната конференция “Междукултурност и междутекстуалност”, която се подготвя от Гьоте-институт София за 13 -15 октомври.

Можем само да си пожелаем при толкова много интересни събития в Русе, София и други градове в страната ни 100-годишнината от рождението на един от най-значимите европейски творци, удостоен с редица литературни отличия като Нобелова награда,“Франц Кафка”, Наградата на немските критици и Големия орден за заслуги на Федерална Република Германия, роденият в Русе Елиас Канети, да не отмине незабелязано.   

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.