Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2010 година ще е "нулева" за имотния пазар

8 коментара
Два месеца преди изтичането на 2010 г., годината се очертава да бъде "нулева" за пазара на имоти в България от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г. Това сочи анализ от агенцията за имоти "Бългериън Пропертис", обявен във вторник.

Това обаче не означава, че тази година е без значение за пазара – постигането на баланс и стабилност е важен момент, особено след годините на бум, последвани от драстичен спад на цените на имотите през 2009 г. От тази гледна точка 2010 г. даде глътка въздух на всички играчи на пазара, които имаха време да се нагласят спрямо новите пазарни реалности, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

В различните пазарни сегменти се забелязват различни тенденции – от задържане и ръст на цените и обемите от сделки до спад. Все още няма убедителни и ясно изразени тенденции за започващо възстановяване, което още веднъж показва, че излизането на пазара от кризата най-вероятно ще бъде продължителен процес, посочва тя.

Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2010 г. е 840 евро на кв. м – с 30 евро на кв. м по-ниска от средната за второто тримесечие на годината, сочат данните на компанията. Така спадът в цените на апартаментите в София на база сключени сделки за третото тримесечие спрямо второто тримесечие е 3.5%. Спрямо третото тримесечие на 2009 г. намалението е 11%.

По-голям срив се наблюдава при средната обща цена на закупените за периода апартаменти в София. Средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е 70 750 евро, което е с 18% по-ниска средна цена от тази през второто тримесечие на 2010 г.

До сделки все още в много от случаите се стига след договаряне на намаление в цената – тези намаления са в рамките на 5-10%.

Обемът на продажбите в София през третото тримесечие се увеличава с 10% спрямо второто тримесечие. През лятото на 2010 г. пазарът беше по-активен от традиционно лятното затишие, което сме наблюдавали през предходни години, отбелязват още от компанията.

През последните месеци се регистрира активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и други. От началото на кризата тези пазари бяха блокирали, а продажби се реализираха основно в София.

Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 хил. и 40 хил. евро, при средна цена около 500-600 евро на кв. м. Изключение прави Варна, който задържа най-високите цени в страната и пазарът там не е толкова динамичен, както в София.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. селянин
    #9

    апартаментите дето ги строихте с крадени пари и на чужди( или присвоени по незаконен, или "озаконен" от вашите дружки) ЗЕМИ..???..А ко ша прайте - отглеждайте кучета и котки там...се ша вии от полза...

  2. градски
    #8

    Ти за нас не бери грижа. Натрупали сме толкова много, че ще остане и за внуците. Все ще дойде отново нашият час. Където е текло - пак ще тече. Ти му мисли!

  3. горски
    #7

    Много си се надул, мой човек. Точно ти ще трябва да му мислиш. Само гледай като почнат да гърмят банките, какъв панаир ще настане. Само още малко да позастудее.

  4. коментатор
    #6

    всъщност... освен ако хората не са скътали пари кеш, с които да си купят имот няма шанс пазара да се оживи. Предвид прогресивното застаряване на народа и същевременното му свиване. Малцина ще се хвърлят към 20-30 годишни ипотеки, за да си купят апартамент. А като няма търсене, предлагането компенсира с по-високи цени.... поне в България е така. фирмите ще изпофалират май.

  5. Георгиев
    #5

    нали трябва да спиш някъде в София

  6. спокойна
    #4

    Най спокойно се спи извън София.Колкото по-далече по-добре.Що си мислите,че Сф е центъра на света?

  7. Знаещ
    #2

    Цените се нормализират, това е всичко. Със средна месечна заплата от 300 евро да се предлагат апартаменти до 40000 евро е още лудост. И тия цени ще паднат. Останалото е купуване с лесно спечелени пари, а знаем много добре кои са лесно спечелените пари. Но за честния българин, който желае да си купи апартамент, цените трябва да падат още и още...

  8. KRAKRA
    #1

    нормалната печалба за строители и инвеститори от 20 до 30 % от себестойноста. А нея всички я знаем, така че ... . Поздрави, ще се видим в 2015 :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.