Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2010: Уеб и ТВ – ръка за ръка, смартфонът става търсачка

0 коментара
2010: Уеб и ТВ – ръка за ръка, смартфонът става търсачка

Бурно развитие на технологиите, медиите и телекомуникациите (ТМТ) през 2010 г., прогнозира международната консултантската компания “Делойт“ в публикуван в сряда доклад, посветен на трите индустрии.

В телекомуникационния сектор се очаква мобилното търсене да е определящо за стратегическата пазарна посока за развитие на смартфоните. Прогнозите са до края на 2010 г търсачките да станат едно от петте най-търсени приложения. Мобилните гласови услуги през Интернет протокол (VoIP) ще се развият от нишов в основен пазарен сегмент, привличайки десетки милиони потребители до края на годината.

В медийния сектор най-голям растеж на приходи ще има за видео съдържанието по поръчка (video-on-demand), благодарение на скромната технология на предавателя. Обемът на DVD-та, разпространявани чрез тези устройства, ще се удвои през 2010 г.

Технологиите ще са белязани от пробива на таблетите (net tablets). Очаква се тези портативни устройства да предложат по-балансиран откъм форма и функция вид през 2010 г. и да реализират продажби в десетки милиони.

“Прогнозите тази година обхващат и върховенството на програмните схеми на операторите. Над 90% от телевизионното и над 80% от аудио съдържанието се очаква да бъде приемано по този начин, т.е. линейното предаване ще преобладава през 2010 г. независимо от разпространението на не-линейни технологии”, коментира Дариуш Нахила, ТМТ директор за “Делойт Централна Европа“.

Комбинация телевизор-лаптоп и плеъри

“Едновременното използване на уеб и телевизия ще започне през 2010 г. Но това няма да се дължи на свързани с Интернет телевизии или модемни устройства. По-скоро потребителите ще комбинират телевизорите с лаптопите, MP3 плейърите си или с други сърфиращи устройства, които могат да доведат до конвергенция. Сайтовете, които имат за цел интерактивна връзка с потребителите си, т.е. да им дадат възможност да реагират в момента на излъчваната информация, ще съумеят да забавляват посетителите си, да задоволят рекламодателите си и да подобрят печалбите на медийните оператори”, смята Асен Димов, съдружник Одит и Лидер за ТМТ-индустрията в България.

“Търсенето” ще играе все по-ключова роля в бъдещите мобилни платформи и затова се очаква промяна на бизнес модела в посока съфинансиране на смартфоните от оператори и платформи за търсачки и подялба на печалбите.

Усилията да се слеят двете най-големи медийни платформи - Интернет и телевизия, ще се задълбочат през 2010 г., се посочва още в доклада на “Делойт“. До края на годината една трета от домакинствата, ползващи широколентови услуги, вероятно ще имат извънредна или редовна интерактивна връзка към предаванията, излъчвани по телевизията чрез някакъв вид компютърно устройство.

Според компанията обаче не се очаква конвергенцията на Уеб и ТВ-програми да стане чрез специално произведена специално за целта техника. Много по-вероятно е да се комбинират съществуващи телевизионни апарати и устройства със самостоятелен браузър, като например лаптопи с WiFi, нетбуци, смартфони, MP4 плейъри и портативни игрови конзоли.

Таблетите (net Tablets) пристигат

Очаква се таблетите да бъдат закупени от десетки милиони потребители през 2010 г. Тези устройства имат предимство пред смартфоните, (които са малки за гледане на видео или за търсене в мрежата) и лаптопите, нетбуците, и ултра тънките персонални компютри, които са твърде тежки или скъпи.

Според Consumer Electronics Show от януари т.г., има нагласа Apple и Microsoft да обединят усилия с Hewlett-Packard и да започнат да предлагат общи продукти в началото на тази година. Поръчкови таблети най-вероятно ще бъдат пуснати в обръщение и от стартиращи фирми, както и от някои от утвърдените производители на телефони и РС-та, водещи нетбук компании и различни дребни производители ползващи операционни системи тип open source.

Тъй като NetTab-овете са предназначени за безжичен Wi-Fi достъп, доставчиците на безжична връзка най-вероятно ще се опитат да отклонят колкото се може повече потребителите от мобилните мрежи към WiFi. NetTab-овете са също по-скъпи от смартфоните и в тази връзка има вероятност потребителите да изискат по-голяма предварителна субсидия, посочват от “Делойт“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.