Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2011-та, разказана от един министър-председател

144 коментара
Снимка: БГНЕС

"Точно в 10.05 часа правителственият Фалкон кацна на пистата и Борисов прие строя. Пистите бяха мокри от падналия дъжд. Небето - сиво, надвиснало. С кацането на Борисов плахо слънце се появи над Графа. Премиерът прекоси плаца с широка крачка.“

 

Из дописка на информационен сайт

 

Отвън някакъв чичо с шлифер или младеж с каска донесъл флашка.

 

Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан.

 

Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия.

Дянков се ползва с моето доверие... Танов се ползва с моето доверие, Цветанов се ползва. Аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят, за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат – най-елементарно погледнато.

Докато не им изчопкам всичко, което имат и да видя кой е, работил или не е работил и покровителствал ли е, не е ли, или си е говорил така празни приказки, и който е виновен ще си понесе отговорност. Това мога да му го обещая... Дали е Цветанов, дали е Дянков, дали е Танов, в случая не ме касае… Той, понеже знае, че го слушат, да каже нещо подобно... Е, това няма да го простя също.

 

Аз съм го викал няколко пъти и, ако ме гледа, да се обади, и да го...съм го питал - имаш ли и дай ми, ако някой, дали е олигарх, дали е фирма, или някой ти пречи. Аз ще я ударя лично. Никога не ми е казвал. Никога не ми е казвал и няма такива фирми.

 

Но сега, 5-6 месеца след това да ми излиза, че е мънкал или казал на някой, това не може да продължава.

 

И сега, вижте, дори и това не е честно. Те вижте как внимателно ме обикалят мен. Атакуват Цецо и Дянков, а Борисов или не е чул, или не е разбрал, или е лъган, или подвеждан. Все едно аз съм хванат от гората и не ги разбирам тези неща и, видите ли, живея в някакъв стъклен похлупак и те, милите, грешат, ама аз не знам. Ако знаех, какво щеше да стане?

 

Да, разбира се, знаех, че Ваньо Танов се подслушва. Факт е, че след завършването на проверката не се установи никакво нарушение, никакво престъпление от Танов. В това отношение му са изписани веждите.

 

Тези записи от 3-4 месеца се предлагат на пазара и се продават.

 

"Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция... Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

 

Т`ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место... Айде виж го и ми звънни!

"На Терминал 2 не съм назначил никой. Вучката работи там много години преди аз да дойда на власт... Той е на най-ниския пост - посрещач на пътниците. Идва той и вика: "Абе, шефе, толкова години работя в митниците, вие дойдохте на власт и ме махнаха”. Все едно шамар ми удариха.

Той и преди е играл футбол с мен, но не е махнат. А когато идвам на власт, точно него го махат.

Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм.

Хайде де, значи аз не мога да кажа за един човек да го възстановят в митниците на работа, а ще нося отговорност по всички теми? Така ли излиза? Някой друг ще ми назначава кадрите, аз нямам право да се обаждам на никой от вас поради тази теория, която се опитват да кажат!? Защо тогава ходихме на избори, защо тогава ми побеля косата, защо тогава за всяко едно нещо, виждате, се борим и го правим добре…?!

Атаката е срещу мен, просто те я водеха постъпателно, за да дестабилизират, да разбият, да вкарат клин между различни министри в самото правителство и да станем лесна плячка. Само че когато аз съм ги знаел тези работи, те са били още мънички.

Искам да бъдете спокойни, това да ни е кусурът.

 

Ние сме доказали, че сме много по-големи демократи от всички останали, и това е факт.

 

Аз съм говорил и говоря с всички, които поискат разговор с мен, моят телефон – даже и Дачков ми звъни по нощите. Сега се чудя дали да взема да го хвърля и да не говорим по телефони вече при това положение.

 

Ако трябва да спрем – да се спре… СРС-то не е от него да се изваждат компромати и години наред непрекъснато да се изваждат подбрани части от СРС-то.

 

Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната на т. н. Държавна сигурност, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора.

В учебниците на КГБ, в учебниците на Държавна сигурност, в учебниците за правене на компромати е казано… Първо, когато правиш компромат, трябва да удариш лицето в най-силната му част от неговата биография или кариера.

Пише се компроматът така, че самият четящ като го чете, той да се отврати от себе си. Така нагло и така както виждате пускат, и не на последно място с добре подбрани истини.

Свалям шапка на Алексей Петров, че с трима журналисти..., с един вестник и една телевизия подчини и обезличи всички медии... С няколко флашки той обезличи всички партии... Така майсторски ни разиграва, че трябва да му се признае - аз винаги съм бил джентълмен.

Като гледам изявите откъде идва атаката - над Алексей Петров има един по-голям. Дори факт е, че стенограмата с Дянков се пусна от него. Това е Първанов, който дирижира нещата и атаката срещу мен.

С вота на доверие искам да дам знак на всички, които мислят, че по някакъв начин могат да ни подценяват, да ни изнудват или да ни отклонят от този път, че няма да им мине номерът.

Те ги правят тези скандали, за да се отклони вниманието от свършената работа.

Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен.

Желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите. Магистралите са артериите на един организъм. Водоснабдяването и канализацията са другия приоритет....Нека да разсъждаваме така – какво е стратегическото място на България. България трябва да печели от своята позиция, от транспортните коридори – има ли движение, има пари – хотелчета, ресторантчета, магазини.

 

Убеден съм, че тактиката ми е правилна.

 

Плевнелиев, поздравявам те за интервюто. Това беше изречението, което ми липсваше, когато исках да отговоря на Станишев. Хората не ядат асфалт, но, като няма асфалт, после изобщо няма какво да ядат.

 

Другите мечтаят, при мен нещата се сбъдват и се работи. Ние с 3 милиарда щяхме да асфалтираме и слънчогледа тук.

 

Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето.

 

Вече когато преминавате от София до Бургас по трасето на "Тракия" я виждате. Колеги, това не са мечтите в сърцето на Станишев или на останалите.

 

Аз мечтая да си направя една магистрала – от Вършец до Банкя. И ако някой, някой ден седне да рече да я прави, да знае, че това вече е моята магистрала – защото аз съм си мечтал и съм го казал.

 

Ще минат години – 10, 15, 20, и хората, като минат покрай Спортната зала, като минат покрай метрото, като минат по магистралите, ще кажат – добре, че бяха тези куражлии тогава и удържаха на тези гнусни, на тези гадни атаки и си изхабиха нервите, но ни оставиха направено. Народът е признателен, малко по-късно обикновено признава, но бъдете сигурни.

Колко много ще се радват хората, че ще ги има тези обекти, ще си пият кафе и ще се обичат.

Догодина хората ще си пият кафето в Пловдив, а след това ще отидат да се изкъпят в Бургас.

 

Много ви моля, да не ми чупите мантинелите, защото не е останала нито една здрава мантинела в София.

 

Ще предложа на щаба на ГЕРБ девизът ни да бъде: “Върху пепелта от БСП и тройната коалиция градим магистрали.

 

Както много пъти съм казвал – правим първи копки, след това си ги откриваме и си пишем биографията.

 

Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм.

Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум.

Единствено за футболист на годината няма да проявя скромност... Не е като с художниците или там, ако песнопойци дойдат, или подобно. Във футбола е като красотата при жените и примерно потентността при мъжете. Никой не се признава за по-слаб. Няма как да се призная за по-слаб. Тигрите са голям отбор.

На футболното игрище и на тенис нямам милост.

 

Всеки, който иска, е добре дошъл и на футбол и на тенис, няма, така, известно име, което да не е падало и на едното, и на другото от мен и като паднат, вече другояче говорят.

 

Казват, че имам много хубав тен, но аз съм си и мургав по рождение. На "Спортна София" няма желаещи да играят в жегата и затова ние ритаме точно по това време. На 35 градуса. И аз играя гол до кръста, по шорти. Поне двайсет мача в обедната почивка сме играли с гвардейците. В най-голямата жега, вадим един маркуч на оградата. Играем две по 35 минути и в полувремето всички минават на маркуча. Като на автомивка ги мия и после минавам себе си.

 

Който ме познава, знае, че аз от 20 години залагам и играя тенис на вързано. Има тенисисти хиляди в България, ходете ги питайте. И кой не е ял бой! С един играем на печено пиле, с друг играем на един лев, с трети на бира, с четвърти на 5 или на 20 лева... После ги навиваме на фунийки и ми ги слагат на ракетата като майстор.

 

Обаче глупости ми омръзна да слушам. Това е! Не ходя на кино, не ходя на театър. На театър ходим с министрите. С десет души охрана. То няма нищо приятно в тая работа. Да ти се отходи.

 

Играя карти. Като ми писне, се обаждам на приятели и играя карти. Няма да кажа с кои, че утре ще напишете кръга еди-кой си... А, не. Вальо лъже на карти и с него не играя. Той много лъже. Той, ако има три еднакви карти от един цвят и вика: “Терца”. Има седем, вале и асо и вика “Терца”!

 

Не мога да кажа, че от нещо съм се лишил, защото от нищо не съм се възползвал, та да се лиша. Миналата година не съм ходил на почивка и тази не съм ходил. И миналата година беше всеки ден, поне медиите всеки ден вървят зад мен, така че знаете точно всяка... всеки един ден какво съм правил, и тази година. Така че една трудна година...

 

С ужас си мисля за понеделник. Първо съм казал на партията – нито искам някого да виждам, нито подаръци... Накрая ще се заключа някъде или ще избягам на 13-ти. Преди да имам рожден ден ми беше любимото нещо. Аз си правех рождените дни в НДК горе. Има ли по-хубав ден от тоя? Идваха всички. А сега вече не искам никого да виждам!

 

Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи, или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”... Можете да отворите, който искате гардероб. Но иначе личният ми живот по никакъв начин не е бил и няма да бъде тема на разговор. По простата причина, че е приключил... Тъжно, но факт. И след като съм се лишил от това, най-малко бих искал да се говори по тази тема.

 

Вече съм се променил и изкривил. Преди ми беше най-любимо да отида на мач на “Левски” на “Герена”. По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там.

 

Ето това вече в мен е пречупената нормалност.

 

Да ви кажа има неща, които още от майка ги знам и ги правя. Например като ти мине някой път и е по-добре да се върнеш. Който ще да е. А в понеделник не се бръсна! Така съм решил. В понеделник не се бръсна, не си режа ноктите и не давам пари.

 

По принцип вярвам си в Господ. Сутрин, като стана три пъти се прекръствам и казвам: “Боже, ти напред, аз след теб“. Това го знам от майка и това правя... Молитва не знам. Макар че сега от толкова откривания вече знам наизуст: “...На овчи порти се намира къпалня по еврейски наречена Витезда”. Мога да я изкарам цялата като поп. Ами да, толкова пъти съм го слушал вече, че даже последния път на Данчето Фандъкова ѝ го рецитирах в ухото и тя жената се стресна.

 

Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство. Дълбоко в себе си съм вярвал и съм подкрепял правото на всеки човек сам да определя своите религиозни възгледи и много пъти съм казвал, че всеки български гражданин може сам да определя къде да се моли – дали в църква, дали в джамия, дали в синагога, дали в католически храм или където и да било.

 

Нашата тактика е не да броим джамии, а колко нови църкви сме построили.

 

Дядо владика знае, ние направихме доста нови църкви, нови манастири, с което се гордеем и това е отговор към българските националисти... Ние също много разчитаме, че ни водите по верния път и Началникът да ни помага.

 

В седмицата, когато християните постят и очакваме да дойде Великият ден, трябва всички да бъдем по-добри. Пожелавам ви хубави празници и да се радвате на пролетта и живота. Както видяхте, обявихме Разпети петък за неработен ден, така че заедно да бъдем съпричастни с Началника.

 

Българският народ трябва да се храни правилно – като седне с червеното вино и сланината, после инфаркт – ами как няма да има?

 

Но според мен в баровете не бива да забраняваме пушенето, защото, който ходи на бар, той... това си е, вече си е, вече за деня си е прецакал здравето, няма да си легне навреме, нали, ще пие алкохол и да пуши, няма да му дойде в повече.

 

Пие ментета, пуши лоши цигари – всичко това се отразява на здравето и всичко това се изсипва в болниците за лечение.

 

Ще ги съберете сега всички тези, ще ги издирите, ще ги поканите на една пресконференция и ще започнете да им обяснявате клиничните пътеки. По детските – с 20 на сто даваме повече. За линейния ускорител - 315% повече. Излез сега и викай .- “Ура”, викай - “Благодаря”, а не да остава, че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването и излиза един, не му знам името, и където има протест, пръв отива да приказва.

 

Човешкият живот е един, затова даваме докато има.

 

Бъдещето е резервните части на човека. Това е бъдещето. Вече знаете, че на много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка.

 

В момента моята роля е като на хирург.

 

Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 милиона, близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира. Години наред, вместо да се направи абсцесът, или операцията, да се отреже това, което е било болно, те са ги оставили тази гангрена да обхване целия организъм.

 

Преди 22 години е било планирано народът да се откаже и отчае от промените, но ние ще ги направим.

 

Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим и за президентския пост. Имаме достатъчно власт и по никакъв начин президентският пост няма да ни помогне да свършим другата работа.

 

Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва вповече.

 

Президентският пост за ГЕРБ е важен и ние ще положим всички усилия да излъчим достоен кандидат.

 

Ние имаме много работа за разлика от другите, които освен да си упражняват темите за кандидати, няма какво да правят.

 

Просто се забавлявам да гледам колко ги е страх и как треперят всичките и се чудят какво да направят. Затова до август – септември ще ги оставя ей така да им видя акъла.

 

99.99% съм казал, че няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина да обяснявам едно и също.

 

За медиите искам да кажа отсега - да знаят, че ще се кандидатирам за следващите президентски избори. Ще изкарам този мандат и половината от следващия и тогава.

 

Не на тези, а на следващите президентски избори. Достатъчно съм уморен, така че е нормално, тогава вече ще съм и на възраст, ще се оженя тогава. Може ли да ставам президент без първа дама?

 

Ние сме два пола и всеки един си има своите предимства и недостатъци. Не искам да обиждаме жените в България, че когато си говорим по мъжки, това е нещо сериозно, а когато си говорим по женски, не е сериозно.

 

В ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже.

 

ГЕРБ е първата политическа сила издигнала своята номинация за следващите президентски избори и аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо - кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори.

 

Няма да се кандидатирам за президент, толкова съм се уморил, че заслужавам да си почина до края на живота.

 

Това си е лично моя работа, каква ви е работата да ме питате какво ще става след 5 години.

Изборът в неделя е Доган или Борисов, ГЕРБ – ДПС... БСП става силна, ако ДПС е с нея, ако се целуват с ДПС, иначе тя е нищо.

БСП сами не могат да ни бият никога. Доган им се подигра, като каза : "Цункайте ме и ще ви дам гласовете”. И довечера ще видим дали ще се цункат. Аз казвам, че ако мен някой ме призове да го цункам, аз няма да му поискам целувка.

Когато Плевнелиев победи, победата е за Плевнелиев и Попова. Ако бяха загубили, загубата щеше да е за мен.

Съжалявам за тези, които са загубили, но нищо повече не мога да направя за тях.

 

На предишните избори не само съдията беше ваш, ваши бяха и страничните съдии и председателят на футболната асоциация беше ваш. Ние бяхме самички. Само публиката викаше за нас.

 

Който и да бяхме посочили, той щеше да стане президент, избрахме максимално най-доброто.

 

Светът се тресе от криза, просто не мога да се отблагодаря на народа, защото, ако бяхме загубили, сега щеше да има предсрочни избори.

 

Ако управлението на страната не е стабилно сам ще предложа предсрочни парламентарни избори.

 

И те знаят, че те са изгодни изборите днес за мен, не са изгодни за България. Аз 20 процента ще взема, 15 ще взема... не искам да говоря за 25, 30 или колкото дават социолозите, но с тези проблеми, с тези проценти в парламента ще съм такъв фактор с ГЕРБ, че няма да им дам да дишат.

 

Съжалявам, че не ги оставих да се удавят докрай. Щяхме да се удавим всички и да станем държава като Ирландия, Португалия или Гърция, но тогава щях да дойда на власт с 90 % и нямаше да има опозиция. Направих го в името на държавата, но те не заслужават да има такава съдба.

 

Естествено, допускаме и грешки, това е нормално. Но ние нито сме взривявали църкви, нито сме трепали хора по лагери.

 

Защо сте утрепали дядо ми, моя дядо?

 

Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството.

 

Като всеки един човек има своите слабости, има и своите успехи. Като се върнем назад в годините, когато е била Желязната завеса, можем доста да говорим, но оценката за Тодор Живков трябва да си я даде неговата партия, българските социалисти, тъй като те, сто и колко години партия отчитат, а за тридесет и няколко години управление на нейния лидер, тогава Тодор Живков, все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво прави.

 

Ако след 100-200 години ГЕРБ се срамува от мен, нека да си каже дали се срамува от миналото си.

Децата на тези същите доскоро, ако не бяхме ние да ги свалим, управляваха.

Това са наглеци, да искат вот на недоверие като знаят възможностите си.

 

БСП, ДПС и Синята коалиция искат да разбият държавата в момент, когато ние правим пътища, пречиствателни станции и усвояваме в пъти това, което са им спрели като финансиране.

 

Събрали се мишките да вържат звънец на котката... Ако не бях взел властта, в България щеше да се случи това, което става сега в Гърция.

 

Ако не е това правителство, ще има хаос. В условия на криза, когато в наши съседи по улиците се лее кръв, в България откриваме магистрали, спортни зали, музеи.

 

Просто не ми е приятно да ги гледам и затова няма да ида да им го кажа в парламента! И никаква политическа толерантност няма да имам към тях, защото те искат да ни превърнат в съседните държави. И Станишев щеше да изглежда като колегата му Папандреу.

 

За да се шуми около тези партии те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали.

 

Никога не съм се лакирал, а те явно се лакират, ходят по педикюри, така че ги разбират тези работи. Те са модерни хора.

Много пъти съм колил прасета. Ми то това един от начините да се калиш като мъж. Ти сега знаеш ли, че, ако ги закараш и им дадеш по един нож... иначе сме много войнствена нация на думи, няма да могат да заколят прасе.

Това са популисти. Просто искам това да го знаят хората, че ние още не можем да си стъпим като правителство на краката, доизплащаме, имаме да платим вересиите, които са взели.

 

Знаете ли, аз бих се съюзил с всички в тази държава като политически партии, ако народът им дава глас и ни задължи да го направим.

 

Не искам да съм премиер на държава, където народът се бунтува и не иска да разбере мерките.

 

Имаше го това в Италия и Гърция. Ние за първи път искаме като държава и народ да си оправим бакиите. След като не искат, даваме оставка, влизаме в политическа криза. Нито ми е целта да съм премиер, нито с това, че ще ми искат оставката, могат да ме уплашат.

 

Аз не искам в моята държава всеки ден площадите да са пълни с хора, никой да не работи, самолетите да не летят, всичко да е блокирано.

 

Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално – кое дете обича да го накараш да си учи уроците – никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго. Колкото и да порастваме, в душите си оставаме деца.

 

Като ми се счупи влакчето, отидох да го насадя в градината, за да ми порасне ново.

 

Никога българинът не търси вината в себе си – че е безработен, че не го искат на работа. Ето такъв е и Първанов – за всичко му е виновен моят кабинет.

 

Как да няма работа! Ние примерно за овчари в момента… и така се търси в момента агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто… в зеленчукопроизводството. Ми той нямал, защото бил IT-специалист.

 

Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж.

 

Мъча се цял ден с трактористи, полицаи, земеделци и става въпрос само за пари.

 

Не Дянков, аз режа бюджета, защото това е политика на правителството.

 

Аз знам какво сме платили, за всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен.

 

Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита, какво става, защо жена ми избяга, върни ми групата.

За кое протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи.

Нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така и може да подпишем на инат.

Но аз им се радвам на тези протести, защото на базата на тях може да изпъкне още повече това, което сме направили.

 

Това е прекрасно. Това означава, че колкото повече врагове имаш, толкова по-добре работиш. Иначе, ако на всички им харесвам от враговете, значи не се справям добре.

 

Това поколение, предишните поколения, затова, че се подвеждаха 22 години по всичките тия партийци, които още продължават, 22 години участвайки в прехода, пак искат да са на власт, ами ако народът се подведе по тях, си е негова работа и ще си плати за това.

Ако искат хората да чакат магистрала и метро – нека чакат, въпрос на няколко месеца е, ако не искат – Станишев чака за властта.

Рано или късно пак ще дойдат социалистите на власт и ще започнат да раздават пенсии и заплати, без да има пари, и в държавата ще стане като в Гърция.

 

Аз мога да им дам пример с Гърция. Блокираха, блокираха, блокираха и се наблокираха всички, така хубаво се наблокираха, че по-добре да не си на мястото им.

Ние сме дисциплинирани, въпреки че популизмът, национализмът, социализмът искат да харчиш много, но няма откъде.

Популизмът, социализмът, комунизмът, екстремизмът, национализмът са движения, които лесно обещават и солта в морето, и звездите в небето. Догодина ще има метро готово. Ще имаме южната дъга, магистрала "Тракия". И затова ни трябват тези 20 процента кофинансиране. Ние трябва да успеем да заделим във вътрешния си бюджет поне милиард и половина лева, за да се случи всичко това в страната. Другият вариант е да увеличим с 10-15 лева пенсиите и да продължим да сме в същото състояние - застой, мрак и млади хора, които се избиват по тесните пътища на България. Не са много варианти и няма среден.

Сега нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми.

Ами, когато е трябвало, сме затягали коланите, затова ние строим сега, а други държави банкрутират, рушат се, свалят им рейтингите и се тресат в криза.

Казали сме нееднократно, че България има ниски данъци, защото сме си стегнали колана докрай... Всички други се подведоха и повишиха ДДС, защото това е най-лесният начин за попълване на бюджета. Ако бяхме по-мързеливи, и ние това щяхме да направим.

С Емил Бок се шегувахме че българският и румънският национален отбор по футбол не са много добре. Аз му казах, че те лесно могат да се оправят като вдигнем бюджетните дефицити, такива каквито са в Италия, Испания, Португалия и Англия.

Трябва да ви кажа, че ние сме горди с това, че от последната статистика, освен, че и Мудис вдигна кредитния рейтинг на България, ние сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително.

Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът. Когато ти дават стабилна перспектива, на другите държави свалят рейтинга, това е поредна мъка за опозицията.

Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел.

Радвам се, че това, което предлагаме в България, макар и оспорвано от нашата опозиция, само след няколко месеца става основно правило в Европейския съюз.

Рецептите, които аз дадох, една по една почват да се случват.

Закъсалите държави, които търсят помощи, ако приведат пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще излязат от дефицита.

Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в ЕС и сме много по-напред от вас.

Като цяло, това е поздравление за мен, ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи.

Желаем ви успех останалите членове на кабинета, на Дянков и Найденов, в тежката битка да докажат пред Европа, че българската ракия е национално питие. Можете да им кажете, че 2007 г. имаше правителство - комунистите пият руска водка, ДПС пият йени ракия, не пият наша, НДСВ пият уиски, така че не е имало кой действително да защити българското производство на ракия. Така им обяснете и мисля, че те ще ви разберат.

 

Европейските граждани спят спокойно, защото знаят, че границите им се пазят и ние сме изпълнили критериите за Шенген.

Аз когато съм пътувал между Виена и Мюнхен, границата между Австрия и Германия е една табела на една бензиностанция. Не е едно и също. Ние сме надеждна граница на ЕС. Днес ЕС спокойно би могъл да ни приеме в "Шенген". Имаме една сграда да доизмажем и се надявам до края на февруари да я направим.

В момента целият миграционен натиск, който идва от Африка и Азия, ние го поемаме и много надеждно, много по-надеждно от други държави от ЕС се справяме с нашата граница.

А Холандия, понеже има вътре в себе си коалиционно споразумение между крайно дясна партия и сегашната... и другата дясна партия, в което още преди да направят правителство, са се разбрали да не пускат България и Румъния в Шенген.

Ако ние легализираме проституцията да е по витрините, както е в Амстердам, или ако легализираме дрогата да може да си я пушиш на улицата, ами то всъщност няма да има организирана престъпност в България.

Информирах президента Саркози и канцлера Ангела Меркел за това, което правим, за това, което се констатира, за това, че ние имаме най-тежката задача - да охраняваме границата с Турция, където е най-големият натиск от страна на бежанците и особено сега след събитията в арабския свят.

Потресен съм от това, което се прави. Терорът е убийствен. С една дума - мъка за всички... Тези терористични актове не подминават никоя държава... В това отношение просто е непрогнозируемо на кого може да му се случи.

 

Ние разчитаме на балансираната ни външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения.

 

Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер.

 

Надяваме се в това отношение да го отчитат хората, които взимат тези решения за подобни актове.

 

Това, което се случва в Либия, удивително прилича на България, ако си спомняте 1989-1990 г. кои взеха властта в България - хората от Политбюро, МВнР, МВР, военните. Либия повтаря в това отношение модела.

 

Тази операция трябваше да бъде водена, когато задържаха абсолютно незаслужено българските медици в Либия. Тя сега е крайно закъсняла и срещу много, много по-силен противник.

 

Не, ние не участваме по простата причина, че няма формулирани цели и начини, по които това да се случи. В подобна авантюра аз не бих пуснал нашите летци.

 

Според мен трябваше да се обмисли добре начинът и средствата, по които това да се случи, но някои държави избързаха и взеха тези решения.

 

Петролът и това кой ще разработва и кой ще взима петрола и петролните находища в Либия, мисля ,че до голяма степен е интерес и в случая се провежда тази операция.

 

То е елементарно с привличането на свежи инвестиции, свежи пари или така наречените петродолари.

 

България приветства факта, че резолюцията на Съвета за сигурност беше подкрепена от Лигата на арабските държави. Тяхната поддръжка е още едно доказателство, че операцията, която група държави започнаха през последните дни, е легитимна, нужна и правилна.

 

От първия момент ние сме подкрепили операция срещу Кадафи.

 

Все пак напомням, че това е съвет, в който участват канцлери, президенти и премиери на 27 държави, а не врачки.

 

Аз мисля, че формирането на позицията по Либия дойде от това, че още веднъж им напомних как режимът в Либия изкара българските медици, че като някои сатани са заразили над 400 деца с вируса на СПИН и им обясних, че подобни хора и сегашните представители на опозицията в Либия казват, че всичко това е направено умишлено със знанието на Кадафи и неговите служби. И просто колегите явно бяха забравили и се потресоха от тази новина. И от шанса той да изпълни още някое пъклено дело подобно.

 

Когато има подобна война, когато този район е толкова размирен, когато цените на петрола – черното злато – повлича абсолютно всички други цени, когато милиарди се изсипват във военна операция – нищо хубаво не ни очаква.

 

Когато Шести американски флот пътува за някъде, нещата не се развиват по-най добрия начин в смисъл, че се очаква някаква интервенция. Това веднага вдига и борсата, кой може да се оправи.

 

Съжалявам, полагаме огромни усилия. Правим всичко възможно. Не мога, искам, но не мога да влияя на процесите в света. Цените растат навсякъде поради субективна причина.

 

Две години цената на газа я държах, не я дадох да се вдигне, на тока я задържахме две години. Ами ние половин мандат изкарахме на възможно най-ниските цени в кризата. Навсякъде се вдигнаха. Ами аз съм направил максимума.

 

Няма как да направя цените да паднат, както на нас ни се иска.

 

Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Моето семейство, откакто се помня до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме. И мога да ви кажа как се садят, ако искате. Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се... И 2000% да нарасне цената на картофите, мен и може би стотици семейства това не ги касае. Не е срамно човек да работи и да си подпомага стопанството... И толкова толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.

 

Ние искаме на плодородната земеделска земя да се гледа, жито, царевица, овес, грах, соя – каквото искате, а не върху тях да наредим слънчеви батерии, защото сега към днешна дата това е по-изгодно. Държавата изкупува скъпо този ток и веднъж като вложиш инвестицията, след това само прибираш печалбата. Не се налага нито да ореш, нито да сееш, нито да жънеш.

 

С една дума, ние сме много гостоприемен народ. Много, но не бива чак толкова, не бива чак толкова и затова повтарям – много е важно да бъдеме единни в отстояването на националния интерес. Разбира се, добре дошли са всички инвеститори, добре дошли са главно тези, които на нас ни трябват да инвестират главно в реалната икономика.

 

Следващите години човечеството няма да се задъха за петрол, за газ или за енергия. Ако нямаш петрол, ще ходиш пеш, ако няма енергия - ще си запалиш свещ, но ако няма храна и вода, ще умреш. България е един прекрасен рай за... - нашият петрол са храните и минералните извори, а те са над 600.

 

Ще има рязка нужда от храни и вода в Африка и страните от арабския свят, а ние имаме огромни пустеещи региони... Да не говорим, че злато тече в реките – изтичат си просто реките.

 

Защо се насочихме към слънцето и вятъра за производство на енергия, при положение че имаме възможност да правим тази енергия от реките.

 

ЕК ще ли ни защити, ако кажем "не" на ядрената енергия, че и съседите ни няма да направят ядрени централи? Тогава ще питам каква ще е конкурентоспособността на българската и турската икономика. Тогава ще бъдем бити с камъни и няма да има кой да ни чуе.

 

Ако трябва да платим цена от 8-9-10 милиарда евро за АЕЦ "Белене" - аз няма да я платя. Който иска - следващият да я плати. При сегашните условия централата не може да стане. Ще си играем на нерви с руската страна.

 

Ще строим "Белене", как няма да строим.

 

Ние сме им направили предложения, как без ние да даваме пари, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност.

 

Много е лошо, когато всеки се изказва по темата за АЕЦ "Белене.

 

Всички, които искат да се изказват по темата, е трябвало да го направят в периода 2006 – 2007 г. Сега ще си мълчат и няма да се обаждат и ще ни оставят да си свършим работата...

 

Аз не чета "Комерсант". Това им е работата – да пишат, каквото искат. И там журналистите са като тук – едните са обективни, а на другите им плащат да задават въпроси.

Ще въведа друга практика – по два въпроса и толкова.

Неслучайно всички ме предупреждаваха – правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията.

Що ви дразни, че се казват хубави думи за България, че вече не сме след Колумбия, че вече ни уважават хората и казват, че сме най-добри партньори. Що това ви мъчи толкова?

В заключение искам да ви припомня тази хубава българска поговорка, че в ада на казана на българите няма охрана. Ние сме достатъчно способни сами да си омаскариме държавата, правите го прекрасно, но аз ви уверявам, че това, което сме направили и по механизма за присъединяване, и по Шенген, ще бъдеме приети, и ще удовлетвориме критериите. Така предайте на тези, които са ви казали да зададете тези въпроси.

Я си гледай работата, на такива въпроси няма да отговарям.

Може да се карате на мъжа си, на любовника си, на мен няма да ми говорите така. Не съм свикнал да ми се държи такъв тон, аз съм много почтителен, уважителен.

Тъст нямам и защо аз да се притеснявам за тъста и тъщата на Цветанов.

Тъстът на Цветанов трябва да се притеснява, ако го хванат с любовница, но данъчните са друго нещо – всеки трябва да си плаща данъците.

На собствениците, на хората, които работят тук, искам да пожелая това, което на колегата Цветанов му се случи тази нощ – трета щерка София, да е жива и здрава. Така че освен бизнес, те са млади, да работят и по другата тема.

Цветанов е най-важният елемент в тази политика и всичко става с неговото съгласие.

Луд умора няма, само се поти – това е ролята на МВР в България.

Като чуя "congratulations", така ми става достатъчно мило и достатъчно за тези, които искат да отстраня министър Цветанов като наказание. Тази дума ми е като мехлем.

Благодаря на министър Цветанов, на Цецо, както сме свикнали да го наричаме в партията, защото той много работи. Другите партии нямат такива мотори, които да могат да поемат такава голяма информация.

Друг въпрос е, че службите трябва незабавно да се стегнат и да покажат резултати. И сутринта на министър Цветанов и на Йовчев съм им казал: държавата има прекалено много важни приоритети – здравеопазване, строителство екология и по никакъв начин с такива ченгеджийски номерца няма да се занимаваме.

Вече е крайно време да не се занимавам от това дали е окосена тревата до това дали ще дойде горивото.

Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита, какво става, защо жена ми избяга, върни ми групата.

Колеги, уволнявайте, наказвайте защото ще ви уволня и ще накажа вас.

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството, докато стигна до София.

Обаждайте се да ви включват по телевизията. Омръзна ми да излизам да ви защитавам за неща, за които вие самите сте ми ги докладвали.

Правителството работи изключително добре и, ако се замислите какви са ударите и какви са гафовете на правителството, които ни ги приписват в публичното пространство, няма един свързан с работата ни. Едното беше с Калинка, после беше послушването на Танов, после беше с три дни бързината на Трайков да съобщи нещо, което след три дни стана точно това, което той искаше. Снайперисти крави ще целят. Ваканции, преди да сме решили кога ще бъдат.

Понеже вече няма какво да правят и дори, когато си говоря с някои хора или кучкари, те вървят по мене и се чудят какво да измислят глупост след това. Моля ви се, аз се срещам с хиляди хора на ден, с всеки си имам начин да си говоря. Ако сте чели интервютата ми, които съм давал за българското овчарско куче, че е много силно, смело, своенравно и трябва да се държи здраво, докато нейното куче на въпросната госпожа, лабрадор, беше като агне. Викам, виж какво кротко куче...

 

Моите са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.

 

Това сме си говорили с кучкарката, да не мога да си говоря с кучкарите... Изсмукват от пръстите, че съм нарекъл народа куче. Представяте ли си какви манипулации, какво чудо!

Имате ли друго да ме питате? Казали ли са ви друго да питате?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

144 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #144

  Това правителство начело с Борисов прави единственото нормално нещо за България -да се строят магистрали, околовръстния път на София, представителна зала в София,модернизация на жп транспорта, рехабилитация на пътищата, усвояването на средствата от ЕС след скандалитес корупционните практики на правителството на Станишев и много други полезни дейности. Затова Борисов се гордее с постигнатото за две год. от това правителство.И в това няма нищо лошо.А че изразите и изказванията му не са най-изящни

 2. emma
  #143

  Медиапул,моля добавете истериите и изблиците на Борисов от вчера по адрес на влизащия прав в хладилника - Дянков.

 3. Анонимен
  #142

  Бойко е свинаря на мат'ряла честита ви нова година и да не забравите да споменете Рапона на ракийката и трушийката

 4. Анонимен
  #141

  139,140,а за вас кой знае,че съществувате.Що не се гръмнете с вашия свинар,като изядете преди това по една филия свинска мас.Тук сме организирали викторина на тема:Има ли по-прост Министър Председател в света?По-престъпен и крадлив.Можете да се включите.

 5. Анонимен
  #140

  Тук пишете против Борисов ама много повече го харесват така че си мрънкайте на ум. Видяхме ги другите опции за правителство- там беше наистина лошо. Борисов евала на човека гледа да развива страната това е. Избран е от мнозинството а вие псевдоними дето плюете тук никой не ви е дал думата още повече че не знае никой че съществувате даже.

 6. Анонимен
  #139

  Драги съграждани моля не плюйте против Борисов защото предните бяха по - зле и даже правеха престъпления и не даваха обяснения - все едно няма правителство, докотж сега поне нещо се прави от Борисов строят се зали магистрали и закони. Прави се някаква организация. Борисов от време не време обяснява кое се прави и защо и какво предстои за което аз го уважавам така трябваше и царя и Станишев и Костов да обясняват и да дават отчет а не само да мълчат и да викат като му дойде времето ще видите колко добре ще сте.

 7. Анонимен
  #138

  Ха,то това прилича вече на "трудовете" на Бойковия учител бай Тошо!Боже,боже,какво ни сполетя...

 8. Анонимен
  #137

  Уморен до 125 Да си жива и здрава! И да си перманентно влюбена:) Иначе по темата - Бойко е пътник, горкият той още дори не знае за това. Още един експеримент в българската политика след 1989 г. завършва с пълен крах на експериментаторите. Лошото е, че е отново за сметка на българите.

 9. Анонимен
  #136

  Intervu sled intervu.Niama znachenie che vse edni i sashti gluposti pleshti.Spri se be chovek.Ama to lud umora niama.

 10. И.Иванов, Швеция
  #135


  КАНДЪРМИ БЕЗ КРАЙ БЕЗ НИКАКВА ПОЛЗА !

  """ Анонимен 05:40 | 26.12.2011
  ...
  Виж се как пишеш, изкуфял мошеник със стил на манастирски послушник: "Нещастник, простак досущ като премиер на ГЕРБ, цъфнал и вързал и впрягащ се в погребална катафалка да влачи правителството на ГЕРБ обратно от гробищата със стара простотия, последна им надежда - "Всички са маскари ..." !" """

  Пише Иванов така, че на простаци на тартора им простак на ГЕРБ да им писнат ушите ! Докато ги откаже от мераците им !

  """ това

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.