2013 година започва с привидни малки благинки

Повишена минимална заплата, но и инфлация, по-евтин газ, но по-скъпо парно от миналата година

Новата 2013  г., в чието начало българите трябва да се произнесат искат ли да развиват ядрената си енергетика с нови мощности, а в средата – кой ще управлява държавата, настъпи с обявявани шумно в последния месец на 2012 г. подобрения в живота на хората като повишаване на минималната работна заплата с 20 лв. до 310 лв., вдигане на парите за приемните родители на изоставено дете  с 30 лв.  до 465 лв. И , разбира се, "големия успех” на правителството с намаляването на цената на руския газ от 1 януари тази година с повече от 20 процента.

На ход е увеличаването на социалната пенсия от 1 април с 5 лв. до 150 лв. месечно и индексация на останалите пенсии в различен размер според годината, в която са били отпуснати.

Благинките от повишените за някои хора приходи обаче трудно ще бъдат усетени реално от получаващите ги, тъй като инфлацията през единадесетте месеца на 2012 г. е била 2.8 на сто на годишна база. А потребителите на централизирано отопление ще плащат по-високи сметки за парно спрямо миналата зима, независимо че цената на газа от 1 януари намалява с близо 10 процента, а на топлофикациите – между 3 и 7 на сто. Причината е, че договореното с "Газпром” намаление не може да компенсира предишни увеличения на цените на руския монополист.  

През 2013 година се увеличава и официалната линия на бедност до 241 лева, което надвишава с левче замразеното обезщетение за отглеждане на малко дете. Без промяна остава размерът на детските добавки, като и през тази година семействата с ниски доходи ще получават по 35 лева месечно за дете.

Запазва се и месечната добавка за дете с увреждане на  189 лева. Ако родителите са осигурени и отговарят на подоходния критерий от 350 лева на член от семейството, те имат право на детски добавки от 35 лева месечно. Ако майките не са осигурени и не получават обезщетение, те имат право на месечна помощ от 100 лева, докато детето навърши една година. Еднократната помощ за семейства, при които се установи увреждане на детето до навършване на 2 години, е 100 лева.

Същите остават и размерите на еднократните помощи при раждане, независимо от дохода на семейството, при които максималната помощ от 600 лева се получава за второ дете. Еднократните помощи при раждане на близнаци и при майки-студентки в редовна форма на обучение остават същите, като през миналата година - по 1200 лева за всяко от децата-близнаци и 2880 лева за майката-студентка.

От 1 януари 2013 г. влиза в сила и новото правило за представянето на болничните листове пред Националния осигурителен институт, което трябва да ускари изплащането им. Внасянето на болничния лист вече няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-то число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист. Същият срок ще важи и при подаването на документите за изплащане на обезщетенията за майчинство и за отглеждане на малко дете. Ако например човек се разболее през януари, работодателят му е длъжен да занесе болничния лист до 15 февруари, а не след плащането на заплатата за януари. От НОИ трябва да преведат обезщетението в срок от 15 работни дни след представянето на болничния, което може да изпревари плащането на заплатата за януари.

Споделяне

Още от България