Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2013-та - поредната "черна" година за журналистите в света

0 коментара

Конфликтът в Сирия и рекордният брой репортери, хвърлени в турски затвори, помрачават равносметката от дейността на журналистите в света през 2013 г. Това сочат данни на Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк, регистрирал все пак подобрение в сравнение с 2012 г., предаде Франс прес.

През 2013 г. 52-ма журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения срещу 73 миналата година, информира неправителственото сдружение.

Бушуващата в Сирия гражданска война, взела 126 000 жертви от март 2011 г. насам, втора година поред я прави най-опасната за журналисти държава. Според Комитета там са убити 21 репортери от януари досега.

Шестима журналисти са загинали през годината в Египет, петима в Пакистан, четирима в Сомалия, трима в Бразилия, трима в Ирак, по двама в Мали и в Русия.

По един журналист е изгубил живота си в Турция, Бангладеш, Колумбия, Филипините, Индия и Либия.

Втора поредна година Турция е страната, където най-много журналисти са изпратени в затвора - с малка преднина пред Иран и Китай. В тези три държави се намират тази година над половината от общо 211-те затворници журналисти в света.

"Затварянето на журналисти е отличителен белег, говорещ за нетолерантно и репресивно общество", коментира ръководителят на Комитета Джоел Саймън.

Заради репресиите срещу блогъри във Виетнам броят на журналистите в местните затвори е нараснал за една година от 14 на 18. Затворниците журналисти в Сирия са намалели от 15 на 13, но от началото на войната там вече са били отвлечени трийсетина чуждестранни репортери.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.