2013-та - поредната "черна" година за журналистите в света

Конфликтът в Сирия и рекордният брой репортери, хвърлени в турски затвори, помрачават равносметката от дейността на журналистите в света през 2013 г. Това сочат данни на Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк, регистрирал все пак подобрение в сравнение с 2012 г., предаде Франс прес.

През 2013 г. 52-ма журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения срещу 73 миналата година, информира неправителственото сдружение.

Бушуващата в Сирия гражданска война, взела 126 000 жертви от март 2011 г. насам, втора година поред я прави най-опасната за журналисти държава. Според Комитета там са убити 21 репортери от януари досега.

Шестима журналисти са загинали през годината в Египет, петима в Пакистан, четирима в Сомалия, трима в Бразилия, трима в Ирак, по двама в Мали и в Русия.

По един журналист е изгубил живота си в Турция, Бангладеш, Колумбия, Филипините, Индия и Либия.

Втора поредна година Турция е страната, където най-много журналисти са изпратени в затвора - с малка преднина пред Иран и Китай. В тези три държави се намират тази година над половината от общо 211-те затворници журналисти в света.

"Затварянето на журналисти е отличителен белег, говорещ за нетолерантно и репресивно общество", коментира ръководителят на Комитета Джоел Саймън.

Заради репресиите срещу блогъри във Виетнам броят на журналистите в местните затвори е нараснал за една година от 14 на 18. Затворниците журналисти в Сирия са намалели от 15 на 13, но от началото на войната там вече са били отвлечени трийсетина чуждестранни репортери.

Споделяне

Още от Свят