Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2013-та е най-смъртоносната година за отчаяните мигранти

0 коментара

Повече от 7000 мигранти се предполага, че са загинали тази година, прекосявайки морета и пустини в търсене на по-безопасно място за живот. 2013 г. вероятно е най-смъртоносната година в това отношение, откакто се води статистика, съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от Ройтерс.

Според данните, събрани от гранични служби и активистки групи, през 2013 г. са загинали 2360 мигранти, преследващи мечтата си за нов живот. Много от тях са платили на нелегални каналджии за рискованото пътуване.

Тези числа обаче, получени основно от западни страни, които пазят и споделят данните си, може да се окажат много по-малки в сравнение с многото умиращи по пътя от Африка до Близкия изток.

Между 2000 и 5000 африканци се смята, че са загубили живота си, пресичайки Синай и Аденския залив, за да достигнат до Йемен - вратата за богатите арабски държави от Залива. Няма обаче категорични данни, посочва МОМ.

Една от най-големите подобни трагедии тази година бе смъртта на над 360 мигранти през октомври, предимно еритрейци, които се удавиха в морето, докато се опитваха да стигнат до италианския остров Лампедуза.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.