Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2014 е най-горещата година на планетата

0 коментара

Изминалата 2014 г. е била най-горещата година на планетата, откакто е започнало да се събират данни за температурните стойности през 1880 г. Това съобщи Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитирано от световните информационни агенции.

През декември е регистрирана безпрецедентно висока за последните 134 години средна температура на сушата и на океанската повърхност за този период от годината.

От управлението отбелязват, че други измервания, извършени от НАСА, са стигнали до същите заключения.

Температурата през декември е била с 0.77 градуса Целзий над средните показатели за 20-и век за същия период от годината. Що се отнася до цялата година, средната температура на сушата и океанската повърхност е с 0.69 градуса Целзий по-висока в сравнение със средните показатели за 20-и век, надхвърляйки с 0.04 градуса Целзий предишните рекорди през 2005 г. и 2010 г.

Тази рекордна горещина е наблюдавана навсякъде по света, дори в руския Далечен изток, западната част на Аляска, Южна Америка, по-голямата част от Европа, северната част на Африка и някои крайбрежни райони в източната и западната част на Австралия.

Същото се отнася за екваториалната зона в Тихия океан, големи пространства в западната и югоизточната част на Атлантическия океан, Норвежко море и части от Индийския океан.

През 2014 г. средната глобална температура на сушата е с 1 градус Целзий над средните показатели за 20-и век, т.е. става дума за четвъртата най-висока температура от 1880 г.

Температурата на океанската повърхност е била с 0.57 градуса Целзий над средните показатели през последните 134 години, а това я прави рекордно висока за периода 1880-2014 г, като досегашните рекорди през 1998 г. и 2003 г. са подобрени с 0.05 градуса Целзий.

Средната температура в ниската стратосфера (на височина 15-20 км над Земята) се е понижила, докато тази в тропосферата (най-ниските слоеве на атмосферата) се е повишила. Това е индикация за затопляне, предизвикано от парникови газове, поясниха от управлението.

Според данните, анализирани от учени от университета Рътгърс, средната площ на годишната снежна покривка в северното полукълбо през 2014 г. е била 63.4 милиона кв. км. Става въпрос за средно големи стойности от началото на спътниковите наблюдения през 1978 г.

През първата половина на 2014 г. площта на снежната покривка е била под средните показатели в предишни години, но ги е надхвърлила в края на годината.

Средната площ на ледниците в Северния ледовит океан през 2014 г. пък е била 28.4 милиона кв. км - шестата най-малка годишна площ от 36 години. За сметка на това през 2014 г. площта на ледниците в Антарктика за втора поредна година е била рекордна – 33.8 милиона кв. км.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.