Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2014 година може да е първата на икономическото възстановяване

Монетарният и финансовият режим се запазват, ще се чистят пречките пред бизнеса, обеща Орешарски

42 коментара
Пламен Орешарски

Следващата година може да е първата на икономическо възстановяване, ако не допуснем някои грешки. Това прогнозира премиерът Пламен Орешарски на среща с членовете на Българския форум на бизнеслидерите в понеделник в резиденция "Бояна". Заедно с него на срещата бе и вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Той направи преглед на стратегията на правителството за връщане на страната към икономически растеж и повишаване на доходите.

Изправени сме пред предизвикателството на първо място да възстановим икономиката, процес, който ще отнеме не само една година, но сме изправени и пред предизвикателствата да нормализираме цялостната обществено-икономическа система, каза Орешарски.

Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите, продължи той.

Според Орешарски след пет години на депресия или рецесия има първите позитивни симптоми и очаквания следващата финансова година да бъде първата година на икономическо възстановяване, ако не бъдат направени някои грешки. Параметрите, които прогнозираме, са умерени, всичко това зависи от централната власт и от бизнеса, каза той.

Премиерът увери, че ще бъде запазен сега действащият монетарен режим. Тази система доказа, че може да е стабилна котва за макроикономическото равновесие в последните 15 години и твърдо ще запазим монетарния (валутния) режим.

Във финансовата система не се предвиждат някакви драматични изменения, допълни той и уточни, че може да се наложат "малки поправки, продиктувани от новите регулации на ЕК, за които стремежът е да бъдат внедрени до края на тази година".

Орешарски напомни, че страната продължава да е между първите няколко страни в ЕС по отношение на дефицит и равнище на публичния дълг. Той обеща в рамките на мандата на правителството да се задържат тези нива, като не се превръщат в самоцел по отношение на балансираното бюджетно салдо.

За подобряването на бизнесклимата премиерът увери, че правителството работи в посока подобряване на административната рамка, като се създават условия за по-ефективна конкуренция. Работи се и върху премахването на излишни административни утежнения.

Създаден е и вътрешен механизъм за оценка на въздействието, в това число и тестване на всички законодателни инициативи, включително и за предпоставки за евентуален корупционен натиск.

Друго направление, по което се работи, е ускоряване на разплащанията в цялата икономическа система, както и по рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса, а за по-добра събираемост на плащанията към фиска.

По отношение на еврофондовете премиерът изрази надежда в рамките на следващата година да стартират всички нови оперативни програми и отбеляза, че ключовата цел е подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Ще се насърчава инвестиционната активност на местните и външните инвеститори, каза Орешарски и уточни, че вече има доста идентифицирани проекти, по които се работи с конкретни инвеститори. "Надявам се част от тях да се реализират и се надявам част от тях да почнат да се осъществяват още следващата година", допълни премиерът.

Правителство ще продължи подкрепата си за малкия и стартиращ бизнес и ще преформулира дейността на Българската банка за развитие в посока малки кредити и заеми за стартиращ бизнес. Ще се развият гаранционни схеми, за да се подкрепят и по-големи инициативи чрез гаранционни схеми и подкрепа на инициативите на предприемачеството заедно с други търговски банки. Ще бъде развито и експортното финансиране. Според премиера освен вътрешното търсене, истинският фактор на растежа е експортната ориентация на икономиката ни.

Орешарски отбеляза плановете за реформи в няколко от публичните сфери, които да подпомагат растежа. Например образователната система, която да се обвърже повече с потребностите на практиката, здравеопазването - чрез реформи за подобряване на здравните услуги и за по по-ефективен начин на допускане на частния сектор по контролиран начин - най-вече в болничната помощ.

Предстои подобряването на административните услуги. Ще въведем елементи на електронното правителство още следващата година, каза премиерът и посочи, че за пълно въвеждане на е-правителство трябват поне още няколко години.

По отношение на проектобюджета за догодина премиерът отбеляза, че някои от посочените от него политики са застъпени - има повече пари за образование, има акцент и върху публичната инвестиционна програма. Има и повече пари за местните власти, но няма да успеем да ги финансираме, така че те да може изведнъж да се разплатят всички, каза премиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

42 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #42

    "може да е " - но може и да не е!

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #41
  3. Анонимен
    #40

    Много ще крадете!!!

  4. Анонимен
    #39

    2014 може и да стане първата годи на икономически подем, но само ако това правителство си отиде преди края й.

  5. Явор Костовист и 2014 година
    #38

    В популярния филм "История на света" от 1981 година римските сенатори изричат култовата фраза "бедните да го духат!", когато техен колега предлага да използват парите за да сторят нещо добро за голтаците...

  6. Явор Костовист и 2014 година
    #37

    Какво Орешарски се опитва да каже само той си знае! Звучи като : "Нямам план, но обещавам че всичко ще е наред" ;---)

  7. Анонимен
    #36

    Орешарски разказа как като бил финансов министър, високопоставен европейски политик му заявил, че България в най-скоро време ще "гръмне". Добре, че не беше повече ф.м. и Зле, че е премиер сега и бг ще гръмне!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #35
  9. Анонимен
    #34

    Орешарски откри Америка. Ами нали Дянков удържа колапса и ГЕРБ съвсем основателно предвиждаха растеж при втори мандат т.е. през 2015. Само ГЕРБ и РБ без Кунева могат да ни оттърват от БСП и ДПС. Крайно време е протестиращите да наложат ГЕРБ и РБ да заработят заедно. Разделени те работят за Станишев и Местан.

  10. Анонимен
    #33

    ОСТАВКА !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.