Премиерът на форум на бизнеслидерите:

2014 година може да е първата на икономическото възстановяване

Монетарният и финансовият режим се запазват, ще се чистят пречките пред бизнеса, обеща Орешарски

Пламен Орешарски

Следващата година може да е първата на икономическо възстановяване, ако не допуснем някои грешки. Това прогнозира премиерът Пламен Орешарски на среща с членовете на Българския форум на бизнеслидерите в понеделник в резиденция "Бояна". Заедно с него на срещата бе и вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Той направи преглед на стратегията на правителството за връщане на страната към икономически растеж и повишаване на доходите.

Изправени сме пред предизвикателството на първо място да възстановим икономиката, процес, който ще отнеме не само една година, но сме изправени и пред предизвикателствата да нормализираме цялостната обществено-икономическа система, каза Орешарски.

Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите, продължи той.

Според Орешарски след пет години на депресия или рецесия има първите позитивни симптоми и очаквания следващата финансова година да бъде първата година на икономическо възстановяване, ако не бъдат направени някои грешки. Параметрите, които прогнозираме, са умерени, всичко това зависи от централната власт и от бизнеса, каза той.

Премиерът увери, че ще бъде запазен сега действащият монетарен режим. Тази система доказа, че може да е стабилна котва за макроикономическото равновесие в последните 15 години и твърдо ще запазим монетарния (валутния) режим.

Във финансовата система не се предвиждат някакви драматични изменения, допълни той и уточни, че може да се наложат "малки поправки, продиктувани от новите регулации на ЕК, за които стремежът е да бъдат внедрени до края на тази година".

Орешарски напомни, че страната продължава да е между първите няколко страни в ЕС по отношение на дефицит и равнище на публичния дълг. Той обеща в рамките на мандата на правителството да се задържат тези нива, като не се превръщат в самоцел по отношение на балансираното бюджетно салдо.

За подобряването на бизнесклимата премиерът увери, че правителството работи в посока подобряване на административната рамка, като се създават условия за по-ефективна конкуренция. Работи се и върху премахването на излишни административни утежнения.

Създаден е и вътрешен механизъм за оценка на въздействието, в това число и тестване на всички законодателни инициативи, включително и за предпоставки за евентуален корупционен натиск.

Друго направление, по което се работи, е ускоряване на разплащанията в цялата икономическа система, както и по рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса, а за по-добра събираемост на плащанията към фиска.

По отношение на еврофондовете премиерът изрази надежда в рамките на следващата година да стартират всички нови оперативни програми и отбеляза, че ключовата цел е подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Ще се насърчава инвестиционната активност на местните и външните инвеститори, каза Орешарски и уточни, че вече има доста идентифицирани проекти, по които се работи с конкретни инвеститори. "Надявам се част от тях да се реализират и се надявам част от тях да почнат да се осъществяват още следващата година", допълни премиерът.

Правителство ще продължи подкрепата си за малкия и стартиращ бизнес и ще преформулира дейността на Българската банка за развитие в посока малки кредити и заеми за стартиращ бизнес. Ще се развият гаранционни схеми, за да се подкрепят и по-големи инициативи чрез гаранционни схеми и подкрепа на инициативите на предприемачеството заедно с други търговски банки. Ще бъде развито и експортното финансиране. Според премиера освен вътрешното търсене, истинският фактор на растежа е експортната ориентация на икономиката ни.

Орешарски отбеляза плановете за реформи в няколко от публичните сфери, които да подпомагат растежа. Например образователната система, която да се обвърже повече с потребностите на практиката, здравеопазването - чрез реформи за подобряване на здравните услуги и за по по-ефективен начин на допускане на частния сектор по контролиран начин - най-вече в болничната помощ.

Предстои подобряването на административните услуги. Ще въведем елементи на електронното правителство още следващата година, каза премиерът и посочи, че за пълно въвеждане на е-правителство трябват поне още няколко години.

По отношение на проектобюджета за догодина премиерът отбеляза, че някои от посочените от него политики са застъпени - има повече пари за образование, има акцент и върху публичната инвестиционна програма. Има и повече пари за местните власти, но няма да успеем да ги финансираме, така че те да може изведнъж да се разплатят всички, каза премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?