Премиерът на форум на бизнеслидерите:

2014 година може да е първата на икономическото възстановяване

Монетарният и финансовият режим се запазват, ще се чистят пречките пред бизнеса, обеща Орешарски

Пламен Орешарски

Следващата година може да е първата на икономическо възстановяване, ако не допуснем някои грешки. Това прогнозира премиерът Пламен Орешарски на среща с членовете на Българския форум на бизнеслидерите в понеделник в резиденция "Бояна". Заедно с него на срещата бе и вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Той направи преглед на стратегията на правителството за връщане на страната към икономически растеж и повишаване на доходите.

Изправени сме пред предизвикателството на първо място да възстановим икономиката, процес, който ще отнеме не само една година, но сме изправени и пред предизвикателствата да нормализираме цялостната обществено-икономическа система, каза Орешарски.

Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите, продължи той.

Според Орешарски след пет години на депресия или рецесия има първите позитивни симптоми и очаквания следващата финансова година да бъде първата година на икономическо възстановяване, ако не бъдат направени някои грешки. Параметрите, които прогнозираме, са умерени, всичко това зависи от централната власт и от бизнеса, каза той.

Премиерът увери, че ще бъде запазен сега действащият монетарен режим. Тази система доказа, че може да е стабилна котва за макроикономическото равновесие в последните 15 години и твърдо ще запазим монетарния (валутния) режим.

Във финансовата система не се предвиждат някакви драматични изменения, допълни той и уточни, че може да се наложат "малки поправки, продиктувани от новите регулации на ЕК, за които стремежът е да бъдат внедрени до края на тази година".

Орешарски напомни, че страната продължава да е между първите няколко страни в ЕС по отношение на дефицит и равнище на публичния дълг. Той обеща в рамките на мандата на правителството да се задържат тези нива, като не се превръщат в самоцел по отношение на балансираното бюджетно салдо.

За подобряването на бизнесклимата премиерът увери, че правителството работи в посока подобряване на административната рамка, като се създават условия за по-ефективна конкуренция. Работи се и върху премахването на излишни административни утежнения.

Създаден е и вътрешен механизъм за оценка на въздействието, в това число и тестване на всички законодателни инициативи, включително и за предпоставки за евентуален корупционен натиск.

Друго направление, по което се работи, е ускоряване на разплащанията в цялата икономическа система, както и по рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса, а за по-добра събираемост на плащанията към фиска.

По отношение на еврофондовете премиерът изрази надежда в рамките на следващата година да стартират всички нови оперативни програми и отбеляза, че ключовата цел е подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Ще се насърчава инвестиционната активност на местните и външните инвеститори, каза Орешарски и уточни, че вече има доста идентифицирани проекти, по които се работи с конкретни инвеститори. "Надявам се част от тях да се реализират и се надявам част от тях да почнат да се осъществяват още следващата година", допълни премиерът.

Правителство ще продължи подкрепата си за малкия и стартиращ бизнес и ще преформулира дейността на Българската банка за развитие в посока малки кредити и заеми за стартиращ бизнес. Ще се развият гаранционни схеми, за да се подкрепят и по-големи инициативи чрез гаранционни схеми и подкрепа на инициативите на предприемачеството заедно с други търговски банки. Ще бъде развито и експортното финансиране. Според премиера освен вътрешното търсене, истинският фактор на растежа е експортната ориентация на икономиката ни.

Орешарски отбеляза плановете за реформи в няколко от публичните сфери, които да подпомагат растежа. Например образователната система, която да се обвърже повече с потребностите на практиката, здравеопазването - чрез реформи за подобряване на здравните услуги и за по по-ефективен начин на допускане на частния сектор по контролиран начин - най-вече в болничната помощ.

Предстои подобряването на административните услуги. Ще въведем елементи на електронното правителство още следващата година, каза премиерът и посочи, че за пълно въвеждане на е-правителство трябват поне още няколко години.

По отношение на проектобюджета за догодина премиерът отбеляза, че някои от посочените от него политики са застъпени - има повече пари за образование, има акцент и върху публичната инвестиционна програма. Има и повече пари за местните власти, но няма да успеем да ги финансираме, така че те да може изведнъж да се разплатят всички, каза премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес