Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2015-та ще е година на трансформация в здравеопазването

С гласовете на всички без БСП бюджетната комисия одобри 100 млн. финансова инжекция за НЗОК

2 коментара
Министрите на здравеопазването и на финансите Петър Москов и Владислав Горанов по време на заседанието на комисията

"2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща новият министър на здравеопазването Петър Москов пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси в четвъртък преди тя да одобри актуализацията на бюджета на НЗОК с още 100 милиона лева.

Здравният министър пое ангажимент бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година "по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г.". За да стане това, още в края на ноември Министерството на здравеопазването ще внесе "ясен календар за реформи и законодателни инициативи".

"Ще представя концепция за финансова стабилност и прогнозируемост в здравеопазването. Сега нито депутатите, нито представителите на НЗОК могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари", допълни Москов.

Според Москов е важно да има ясно мнозинство с ясна програма, което да премине през актуализацията на бюджета за 2014 и през бюджета за 2015 година. Ще се търси подкрепа от всички политически сили за реформите, увери Москов.

Основната цел на програмата за реформи ще бъде постигане на средните за ЕС показатели за раждаемост, смъртност, инвалидизация. Здравето на хората трябва да бъде целта на реформата, а не да се работи на парче, за да се помогне някъде на някого, каза Москов. Според него "сега нито депутатите, нито представителите на НЗОК могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари".

По време на дискусията управителят на НЗОК Румяна Тодорова също посочи, че са необходими реформи. Проблемите в сектора трябва да се решават съвместно между здравната каса и Министерството на здравеопазването, а не в противоборство между тях, каза Тодорова.

Според нея един от съществените проблеми е възможността да се откриват непрекъснато нови лечебни заведения. Това е довело до парадокса в София да има 80 болници, а в някои областни градове само по една.

Тодорова също призова 2015 г. да започне за НЗОК на чисто. Тя припомни, че през 2010 г. е имало спрени плащания на лечебни заведения, които след това са завели дела и се е наложило Здравната каса да ги плати с лихвите за 4 години. Сега фирмите, които имат да получават пари за доставени лекарства, са започнали да правят запори, което е блокирало работата на доста големи лечебни заведения, предупреди Тодорова. "Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", допълни тя.

Актуализираният бюджет на НЗОК

Парламентарната комисия одобри втора финансова инжекция за НЗОК, този път от 100 млн. лв., след като през юли ѝ бяха отпуснати допълнително 225 млн. лв.

Актуализацията на бюджета на касата беше одобрена с 15 гласа "за", без "против", а четирима депутати от БСП гласуваха "въздържал се" по време на първото четене във временната бюджетна комисия. Предстои гласуването на документа в пленарна зала.

Осигуряването на допълнителните 100 млн. лв. ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и ще осигури лечението на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов.

Най-много средства – половината от сумата отива за плащания към болниците. Други 25 млн. лв. са необходими за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни. За заплащане на медицински изделия, използвани в болниците, ще отидат 10 млн. лв., а още 15 млн. лв. са необходими за терапия при злокачествени образования, каза Москов.

Първоначално бюджетът на НЗОК за 2014 г. възлизаше на 2.82 млрд. лв. През лятото той беше увеличен с 225 млн. лв., а сега с още 100 млн. лв. Половината от парите – около 1.5 млрд. лв., отиват за болничната помощ и плащането на ползваните лекарства и консумативи от лечебните заведения. Около 600 млн. лв. възлизат разходите за лекарства и диетични храни за лечение у дома, а 200 млн. лв. за лечение на онкоболните.

БСП се въздържа за допълнителните 100 млн. лв.

По време на дебатите Румен Гечев обяви, че представителите на "БСП Лява България" ще се въздържат при това гласуване, не защото смятат, че парите не са нужни на НЗОК, а защото отпускането на още средства са "невъзпитателен сигнал".

"Всеки път здравната каса харчи колкото иска и в края на годината слага сметката на масата", каза Гечев. Според него бюджетът ѝ е можел да се балансира още през лятото и освен това по думите му не е нужно само здравната каса да се е разплатила за всичко още в рамките на годината.

Нормално било парите за ноември и декември да се платят през 2015 г. Шефката на касата Румяна Тодорова му отговори, че по закон касата е длъжна да плати на болниците до средата на месеца за дейностите, извършени от тях през предходния месец.

ДПС подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, но Йордан Цонев напомни, че всяка година "или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година". При нереформиране на сектора и монопола на една каса, това ще продължи да води до непрекъснато наливане на средства без резултат, смята Цонев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Евроатлант
    #2

    Искам да разбера, къде греша? Моля поставилите ми знак "минус" да се обосноват ЗАЩО и какво собствено предлагат?!

  2. Евроатлант
    #1

    Искаме:

    1. Свободен избор на Здравна Каса (всяка банкова институция е в състояние да предложи здравно осигуряване!)
    2. Електронна здравна карта с чип и парите вътре (тип "банкова"). Премахване на направленията.
    3. Равнопоставеност на болнична и извънболнична помощ с изследвания и консулти, хоспитализация на "дневен стационар" с
    доболнични клинични пътеки за леките случаи.
    4. 100% реимбурсация на лекарства и консумативи- болнична и доболнична помощ за осигурените лица.
    5. Адекватна политика в здравното

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.