2016 е третата поредна рекордно гореща година

2016 е третата поредна рекордно гореща година

Изминалата 2016 г. е третата поредна рекордно гореща година, откакто през 1891 г. започват световните метеорологични наблюдения и такива температурни аномалии не са се забелязвали досега, пише агенция "Блумбърг", позовавайки се на данни на Националния център за информация за околната среда. Прогнозите за 2017 г. са тя също да е доста жежка и дори да продължи рекордите.

Според статистиката на американското Национално управление по океанография и атмосфера 2016 г. е била с почти градус по Целзий – 0.94 градуса, по-гореща спрямо средното ниво за ХХ век.

За 2017 г. очакванията са отклонението да е 0.84 градуса.

Това може на пръв поглед да не изглежда много, но в планетарен мащаб подобно отклонение оказва влияние за унищожаване на кораловите рифове и разтапянето на ледените шапки на полюсите с почти катастрофална скорост .

Климатолозите не обръщат особено внимание на постигнат в един месец температурен рекорд, дори и на само една рекордно гореща година. Но те определено бият тревога, когато 16 от 17-те най-горещи години са през последните седемнадесет години и температурите се повишават десет пъти по-бързо отколкото по време на последната ледена епоха, пише Блумбърг.

Платената определено се затопля и ние знаем, че причината за това е недостатъчното намаление на парниковите емисии, коментира Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания Годард на НАСА.

Учените са притеснени от това, че през последните 40 години годишните температури системно са над средното ниво на наблюдение. Това означава, че родените след 1976 г. на практика не са живели в нито една година с нормални средни температури.

Споделяне

Още от Greenpool

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?