2016 година е била отлична за френското бордо

2016 година е била отлична за френското бордо

Тъмнорубинено, с плодов аромат и продължително усещане за елегантен възкисел танинов привкус - професионалистите от винарския сектор от цял свят, дошли тази седмица в югозападния френски град Бордо за представянето на младите вина са категорични: 2016 година е била отлична за френското бордо, съобщава Франс прес.

Участниците в представянето се надяват също така прочутите френски вина да бъдат на разумни цени - нещо, което така и ще си остане неизвестно през тази седмица на дегустация на младите вина, през която те получават оценки от професионалистите. Доставките ще започнат едва 18 до 24 месеца по-късно, така че цените ще бъдат определени между април и юни от производителите - 300-400 винарски изби от общо 6000 лозарски имения в района на Бордо.

Тази година за събитието са пристигнали над 6000 търговци, дилъри и чуждестранни вносители - много повече от миналата година. Най-много са китайците, следвани от американците, които не изглеждат обезпокоени от протекционистките заплахи на Доналд Тръмп.

Представителите на Великобритания - четвъртия по големина пазар на френското бордо - се опасяват обаче от поскъпване на френските вина, предизвикано от отслабването на британската лира спрямо еврото в резултат на Брекзита.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?