Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2017: Медиите, които дресират гражданите в безпомощност

4 коментара
2017: Медиите, които дресират гражданите в безпомощност

Парламентът в България е "еднопеевски" , а властта изглежда е поела курс към "явна путинизация", Народното събрание отдавна не представлява народа, а "управляващата олигархия" опитва да се префасонира в отявлена диктатура. Положителните събития у нас сякаш не се случват заради, а въпреки политическата класа.

Така обобщиха политическата 2017-та година политологът Евгений Дайнов, карикатуристът Христо Комарницки, журналистът Мария Спирова и финансистът Никола Пенев (и двамата живеещи във Великобритания), както и юристът Иван Брегов и актьорът Владимир Пенев, към които Mediapool се обърна с въпроси.

Наблюденията им за състоянието на медийната среда през отиващата си година са важно уточнение за цялостната "диагноза" на държавата: жанровете агресивно се омесват и са в пълен унисон с политическата класа; като цяло съдържането изглежда несериозно, а точно журналистите не разбират, че "предварителното подчинение на диктатурата гарантира нейната победа".

"Повечето медии в България активно дресират гражданите в безпомощност, защото статуквото има нужда единствено от безпомощни, апатични крепостни", заключва журналистът Мария Спирова.

Как изглеждаха медиите в България през 2017 година?

Христо Комарницки (карикатурист): В пълен унисон с политическата класа - все по - изпразнени от смисъл и качествено съдържание, все по-жълто-кафяви, по обвързани в скрити зависимости, по-популистки и непопулярни.

Мария Спирова (журналист): Повечето вече не изглеждат като медии, а като кръжочни стенвестници. Освен, че проникването на формална и неформална власт в телевизиите и печата ги прави неспособни сами да определят дневния ред и приоритетите си, редакционните решения често жертват абсолютно всичко, включително елементарното приличие и добър тон, в името на гледаемостта. Агресивното омесване на жанровете и изместването на реалните новини от сензационни теории на конспирация, възпитава публиката във вяра, че истината е непознаваема и всички са маскари. Така, когато държавата буквално прегазва висши съдебни инстанции с пряката цел да спре издаването на медии, които счита за неудобни, хората просто вдигат рамене, защото не смятат, че това е тяхна битка. Повечето медии в България активно дресират гражданите в безпомощност, защото статуквото има нужда единствено от безпомощни, апатични крепостни.

Никола Пенев (финансист): С изключение на няколко издания, част от които са подложени на атака от прокуратурата, медиите вършат пропагандно-лакейска работа. Хвалят властта с реторика от шейсетте и атакуват неудобните прозападни лица в политиката и бизнеса.

Евгений Дайнов (политолог): Умирающи, някои от тях – съвсем доброволно. Тъжно и смайващо е, че точно журналисти не разбират нещо елементарно: предварителното подчинение на задаваща се диктатура гарантира нейната победа; единствено съпротивата я отлага.

Иван Брегов (юрист): Малкото оцелели са изморени и финансово изтощени. Но и това е доказателство, че можеш да изкупиш много медии, да превземеш обществените, които се издържат с нашите данъци, но не можеш да купиш всички - в това общество идеализмът и ценностите все още имат здрави корени, макар и почвата да не е гостоприемна.

Владимир Пенев (актьор): Неслучайно сме на 109-то място по свобода на словото. Съвсем очевидно е, че медиите не са независими. Съвсем очевиден е и друг факт - изпълняват поръчки. Особено електронните медии. Те се опитват да ни втълпят, че някакви странни неща се гледат твърде много и имали твърде висок рейтинг. Но като цяло медиите в България могат да бъдат описани с една дума – те са несериозни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ivancho ivanov
    #4

    Защо е така, както е цитиран Илиян Василев( 1), което е и истина? Защото у нас концентрацията на медиите в едни ръце както напр. Пеевски води ди до монопол в информацията, която от своя страна влияе силно върйу избори напр. и от там на политиката. В икономиката голямо внимание се отделя за да няма монополизация, при информацията съвсем не е така!

  2. edin.drug
    #3

    С изключение на Евг. Дайнов и Владимир Пенев, всички останали са или все още в порцес на професионализация, или хора с примитивна мисъл и лош вкус (Комарницки).

  3. Коментарът е изтрит в 17:21 на 16 април 2021 от автора.
    #2
  4. Лизи Гугуткова
    #1

    По-добре не мога да го кажа...: Ilian Vassilev Забелязвате ли, че указанието на Решетников за изолация на прозападния елит вече е изпълнено почти на сто процента. От праймтайма на водещите ТВ канали на практика изчезнаха хора, които имат ярък "запис" като критикуващи руската политика. За това пък придворните експерти и "говорещи глави" изобилстват. Всички прозападни, критикуващи анексия на Крим и политиката на Путин са избутани в медийната ТВ периферия. От време на време, от кумова срама пускат бивши президенти, премиери и министри, но в съотношение едно към десет. Минимум.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.