2017-та година ще бъде в топ 3 на най-топлите години

2017-та година ще бъде в топ 3 на най-топлите години

Тази година най-вероятно ще бъде в топ 3 на най-топлите години, откакто се води статистикаta, съобщава Световната метеорологична организация, цитирана от ББС. 2017-та ще е най-топлата година при отсъствието на феномена Ел Ниньо, който има глобално влияние върху климата.

Учените смятат, че дългосрочното затопляне на Земята продължава и то се дължи основно на човешката дейност. Според много от метеоролозите струпването на много "необикновени" климатични явления през тази година са едно от доказателствата за това твърдение.

Очаквано през 2017-та година е измерена рекордна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата.

Според последния глобален доклад на Световната метеорологична организация температурата на Земята сега е с 1.1 градуса по-висока от прединдустриалната епоха. 2017-та година е била по-топла с 0.47 градуса спрямо средната измерена температура за периода 1981-2010 г.

"Последните три години са в топ 3 на най-топлите години от началото на измерванията. Това е част от дългосрочната тенденция за затопляне на климата. Станахме свидетели на изключителни климатични явления, включително температури, надвишаващи 50 градуса в Азия, рекордни урагани в Атлантическия океан, един от тях достигна дори до Ирландия, суша в Източна Африка и опустошителни мусони в други части на света", коментира генералният секретар на организацията Петери Таалас.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?