2017-та: Над 10 000 деца убити и осакатени във военни конфликти

2017-та: Над 10 000 деца убити и осакатени във военни конфликти

Над 10 000 деца са били убити или осакатени във въоръжени конфликти по целия свят миналата година, други са били изнасилени, принудени на станат въоръжени войници или са заловени при нападения срещу училища и болници, сочат данни на ООН, цитирани от Асошиейтед прес.

През 2017 г. са били регистрирани общо над 21 000 нарушения на права на деца - рязък скок в сравнение с предходната година, се казва в годишния доклад "Деца и въоръжени конфликти".

За близо половината от общо повече от 1300 случаи на загинали или ранени деца ООН обвинява водената от Саудитска Арабия арабска коалиция, която се сражава в Йемен. Децата са станали жертва на въздушни или сухопътни атаки на войски на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства срещу бунтовниците хуси, които се противопоставят на международно признатото правителство.

Сред жертвите, включени в доклада, са 11-годишни деца войници, които са участвали в гражданската война в Йемен и други държави, подчертава ООН.

"Важното е, че тези деца не трябва да бъдат третирани като второразредни; те заслужават същите права, които има всяко друго дете - да живее смислен живот и да получи възможност да се възстанови", каза Вирджиния Гамба, специален представител на ООН по темата за децата и въоръжените конфликти.

Гамба каза, че данните в доклада са възмутили дълбоко генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Описаните 21 000 нарушения на детски права включват 10 000 случаи на убити или осакатени деца, главно в Ирак, Мианма, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Южен Судан, Сирия и Йемен.

Тези нарушения са се увеличили драматично спрямо предходната 2016 г., когато броят им е бил 15 500.

Установено е, че почти половината от 881 потвърдени деца жертви, загинали в Нигерия, са загубили живота си при самоубийствени атаки, включително с използването на други деца за атентатори самоубийци. Над 1900 деца са били задържани заради техни лични или на родителите им връзки с бунтовническата организация "Боко Харам".

Поне 1036 деца са затворени в Ирак по обвинения, че са заплаха за националната сигурност, най-вече заради предполагаеми техни връзки с терористичната организация "Ислямска държава".

1221 деца са били използвани като войници в Южен Судан.

Твърди се, че в Сомалия екстремистката групировка Аш Шабаб е отвлякла над 1600 деца, за да станат войници или да бъдат използвани като сексуални роби.

Деца в Мианма, Южен Судан, Сирия и Йемен не са имали достъп до животоспасяваща медицинска помощ.

Правителствени сили в различни държави носят отговорност за около 9000 нарушения на правата на деца през 2017 г., отбелязва ООН.

Споделяне

Още от Свят