Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2018: Бюджет на маскирания социализъм

2 коментара
2018: Бюджет на маскирания социализъм

Всяка година горе долу по това време финансовият министър представя бюджета на България за следващата. Така е от десетилетия - било е и по времето на непобедилия, и на победилия, и на зрелия социализъм. Така е и сега - по времето на маскирания социализъм. Защо е маскиран ли? Защото, май само на книга скъсахме с него. Целият ни живот зависна между социализма и демокрацията. Бюджета, най-вече! Няма и следа в бюджет 2018 от финансиране на дългосрочни проекти. Липсва ясен и предварително широко обсъден приоритет на нацията, чието финансиране да се гарантира за десетилетия напред. А, защо е социализъм всички знаем. И по времето на НРБ и сега разпределянето на приходите се прави на принципа “за всекиго по нещо”.

Винаги като чета мотивите към който и да е бюджет се изумявам (и чак умилявам), че нямало достатъчно пари, за да се осъществят всички хубави идеи на управляващите партии. И че ако съберем само още няколко милиарда, ще настъпи такъв живот, че само ще си викаме: Дано!

Това обаче просто не е вярно. Всяка година бюджетът разпределя над 35 млрд. лева, а за догодина цифрата е почти 40 млрд. лв. Проблемът е, че тези пари потъват в черни дупки, които никой не иска да запуши. Защото ще трябва да се захване с непопулярни и тежки реформи, които ще му докарат недоволни протестиращи под прозорците, а това направо ще му утрепе рейтинга. Да не говорим, че плодовете и славата остават за неговите наследници, които ще извадят късмета да управляват страната след 5-10-15 години. А и няма нищо по-удобно от контролирания електорат - онези хора, които разчитат главно на държавата, за да вържат двата края, и които са готови да гласуват за всеки, които им обещае 5-10 лв. повече месечно. Затова и правителствата се държат като господари, а не като слуги на обществото. Те "дават", "даряват", "смиляват се", но не управляват.

Всичко това ясно личи и в бюджета за 2018 година.

- При добре развиваща се икономика (4% очакван ръст) пак се увеличават данъци, осигуровки, минимални осигурителни прагове, акцизи, и се трупа дефицит от 1,1 млрд. лв.

- Най-много пари отиват за социално подпомагане - 13 млрд. лв. или 35% повече от миналата година. Но по-голямата част от тях са за пенсии, които ще се увеличат едва с 3.8%. Гарантираният минимален доход се вдига с 10 лв., детските за 1 дете - с 3 лв., другите социални плащания - също долу-горе с толкова. Мижави резултати на фона на огромните суми, защото не са запушени пробойните нито при инвалидните пенсии, нито при ранното пенсиониране.

- С 14% (до 3 млрд. лв.) се увеличават парите за образование. Но от това качеството няма да се подобри, защото всичко потъва в плащания на калпак. Няма нито визия, нито желание за промяна на качеството нито на преподаването, нито на образователния процес. Ако искаме да последваме първенци като Финландия в образоването и реализацията на нашите деца, трябва да обособим специален фонд и ясно разписан проект за модернизация на образованието в България. Това обаче е сложно! Я да си караме постарому с бюджета за образование - с много счетоводство и никакви смислени идеи.

- С 12% повече или общо 14 млрд. лв. ще получи здравеопазването, но системата ще продължи да бъде източвана, защото не се предвиждат никакви мерки срещу мошениците и затягане на контрола. Единственото, което управляващите успяха да измъдрят, е да орежат правата на всички българи, намалявайки обезщетението за първите три дни болничен. Засега тази несправедливост е спряна, но е показателна за това, че е по-лесно да се накажат всички, отколкото да се заловят и накажат тарикатите.

- 90% от гигантския бюджет на МВР от 1.3 млрд. лв. отиват за заплати!?! А полицаите справедливо протестират срещу ниското заплащане, липсата на облекло и техника! Просто чиновниците там са твърде много и никой не желае да прекрати порочната практика те да получават колкото хората, които работят на улицата и рискуват живота си.

- Същият е проблемът и при министерството на отбраната - 911 млн. лв. от 1.2 млрд. бюджет отиват за заплати! Откъде пари за превъоръжаване? Летците вече приземиха бойните самолети, които се разпадат. Скоро и другите войски ще ги последват в протестите. Докато комисионерите във високите си кабинети се надцакват и наумуват, войската ще се самозакрие.

Така че пари има! Ефективно управление липсва!

*Коментарът е от Фейсбук профила на автора. Гроздан Караджов е бивш народен представител от Реформаторския блок, председател на сдружение "Граждански съвет".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. т€еритория на Мики Маус
    #2

    Тоя, който източва милиони € от Теленор с фалшиви фактури и офшорки, ми говори за социализъм... ! Браво! Такива хора ни поучават, затова и демокрацията стан мръсна дума! Защото навмето тоя и Цветан Васлиев да тъкрат наровете, "демократичните" медии им дават ртибуна и ги цитират каот Истина от последна инстанция! Бюджет с преразпределение под 40% няма как да бъде"социалистически". При соц-а преразпределението достигаше 85-95%! Но това са "дребни"подробности за главозамаяни от източванеот на Теленор и други компании!

  2. Лизи Гугуткова
    #1

    "ТЕ дават"... Ама и за тях остава- 2 милиарда евро ще влезнат от Европейския съюз . Най-сладкото е строителството -магистралки и пречисвателни станции, метро и прочие. "Скрити картинки" пдават 100% печалба -чак след година, две пропадат и се скапват. Затова най-Видните строители са свинята и златев, тим, трейс, оня от Симитли и др. ТЕ ВЗИМАТ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.