Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2018: Сцени от политическия живот - ІІ

6 коментара
2018: Сцени от политическия живот - ІІ

Политическите новини през отиващата си година циклиха около еднотипни скандали по разнообразни поводи, но заветната цел на управлението – да остане стабилно, надделя. В първата част на обзора проследихме случки и събития от първата половина на година. Следва продължението:

Симеонов, Сидеров и проверки на проверките за шума по морето

И това лято Валери Симеонов предприе проверки за шума в нощните заведения по морето.

Симеонов: Заведенията в района на Южния плаж в Слънчев бряг трябва да бъдат разрушени, защото не отговарят на изискванията в Закон за устройство на територията (ЗУТ) и не гарантират сигурността на посетителите им

Николина Ангелкова: Абсолютно всички обекти на Слънчев бряг-юг, включително и петте заведения на Южния плаж, изцяло попадат в одобрената от мен схема.

Симеонов: Това ли са преместваемите обектчета на Цацао Беацх, които уж могат да бъдат преместени без да нарушат своята цялост и са уж с по 300 места? Именно за тях пуснах сигнал, че са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Просто си представете как тук има само чист красив плаж със златен пясък....

Ангелкова за Симеонов: На старта на сезона не трябва да се правят такива резки движения с проверките. Вместо да изпишем вежди, може да избодем очи.(...) Не можем да превърнем цялото Черноморие в санаториум.

Симеонов: Проверките на заведенията "Спалня", "Какаов плаж" и "Единият" (що за странни имена) установиха нарушения и при трите. Четвъртото заведение "Кубинката" беше затворено.

Сидеров: Започвам проверка на ударите по българския туристически бизнес по Черноморието, тъй като нямам доверие на досега изнесената информация от вицепремиера Валери Симеонов.


Волен Сидеров проверява шума в заведение в Слънчев бряг. Сн. Фейсбук

Искам отговор от министър-председателя Бойко Борисов дали е оторизирал действия на свои членове на правителството, които да действат по морето като представители на военна хунта, да правят каквото си искат и да безчинстват. Командировал ли е членове на правителството да извършват подобни действия, да водят със себе си полицаи, да затварят-отварят, въобще да тероризират българския туристически бизнес (...) Много ще се радвам цялото правителство да се замисли и да си отговори - има ли нужда от такова правителство, трябва ли да продължи да управлява...

Касабов за Сидеров: Ако Валери Симеонов реши да се пошегува, че утре ще полети и ще скочи от 18-тия етаж, моля Сидеров да не си прави този експеримент и да не скача. Недей, Волене, недей. Излез от филма.

За оставката на трима министри и една "синя каска"

Тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, предизвика поредни сътресения в управляващата коалиция. НФСБ и ВМРО казаха, че трите министерски оставки, поискани от премиера, не е били съгласувани с тях, а Симеонов дори мисли три дни дали да не напусне властта. Каракачанов влезе в ролята на миротворец и отиде на коалиционния съвет с нахлупена "синя каска" на главата.


Синя каска

Николай Нанков (бивш министър на МРРБ): Ние сме хора с морал, затова понасяме отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство към трагичния инцидент.

Валентин Радев (бивш министър на МВР): Така постъпваме в ГЕРБ – без да имаме персонална вина, но като ръководители на министерствата не сме били в състояние да ви предпазим от такава трагедия.

Бойко Борисов: На мен ми е най-мъчно, че сменям тримата министри, защото аз съм ги отгледал от деца в партията - и Ивайло Московски, и Николай Нанков. Прекрасни отношения, но такава е ситуацията, ние не сме БСП.

Румен Радев: "Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност"

Симеонов: Управляващата коалиция отдавна не функционира. НФСБ ще се събере, за да реши дали да продължи да участва във властта (...) Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече.

Сидеров: С премиера Борисов се чухме наскоро. Той е в правото си да сменя министри. B случая те са от квотата на ГЕРБ, а не от тази на патриотите, за да имаме претенции. (...)Със или без НФСБ ще вървим напред. Важното е да се изпълнява програмата за управление на кабинета.

Симеонов: НФСБ засега остава във властта (...)Настоявам за оставката на Николина Ангелкова. Смятам, че няма да е полезна за никой бранш. Не може цял сектор да се управлява в реверанси към неизвестни с почтеността си фирми.

Сидеров: Мисля, че след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея.

Каракачанов със синя каска на коалиционен съвет: Може да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта

Валери Симеонов подаде оставка

Симеонов: Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях.

Тези думи на бившия вече вицепремиер предизвикаха бурна обществена реакция и протести с искане на оставката на Симеонов.

Борисов: Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне. Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън.

Симеонов: Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи.

Сидеров: Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня – 22 октомври 18 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер.

Каракачанов: Вместо да се занимаваме с нещата, заложени в програмата на ОП, година и половина се занимаваме с глупости. Стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой се кара, да се кара (...)Само представяйки си, че това означава БСП и ДПС да се върнат на власт - за мен това не е решение. Второ - ако изгоним НФСБ от правителството, трябва да се разчита на Марешки. За мен това не е алтернатива. Тогава и ние ще си идем".

Симеонов: Ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено (....) Валери Симеонов не е изрод. Валери Симеонов има инвалид в дома си. Той има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, ненормалник, човекомразец, че ще кажа, че тези деца се преструват... Аз казвам от аспекта, че майките ги представят за болни деца, а ги държат и на дъжд, и на студ по време на протестите“.

А само час по-късно последва и извинение от Симеонов: Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнали или са се почувствали обидени от моето изказване в телевизионно интервю“.

Симеонов подава оставка: "Повтарям, не става въпрос само за моята личност, не става въпрос и за партията, на която аз съм ръководител, но става въпрос за управлението на България. Управление, което определям, не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните, и аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Пеперлиев
    #6

    Скандалите в политиката бяха еднотипни защото бяха изкуствено съзададени от уж опонента БСП. Защото се опираха не на реални противоречия, а на такива които целяха да демонстрират различия между политици между които няма различия.
    Тези скандали бяха произведени от ДС, за да се подкрепи очевАдната цел да бъде запълнено цялото пространство в политическия спектър, така щото да няма място за истинска алтернатива....Иначе казано истинската алтернатива (Демократична България) да бъде изхвърлена от политическата

  2. GreatWhite
    #5

    Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква за туй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, а вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата.

  3. Ilia Iliev_fb
    #4
    Отговор на коментар #1

    Симеонов да е единствен!!Напротив!Има и друг-Ахмед Доган!Който каза ,че БГ се нуждае от ПРОГРАМНО ПРАВИТЕЛСТВО!!Другите се изплашеха.В медиите не се появи много , а коментарийте бяха премахнати!А Доган тактично казва , ами колеги,вече няма за крадене останало в Бг. А някои колеги не му вярват, други се замислят дали не е време вече да се отдадат на заслужена почивка в някое земно райско кътче.Макар ,че и програмното правителство си е същия параван за кражби.А виж ,някой вид диктатура наистена може да ги вкара в затвора! ха ха ха

  4. Ilia Iliev_fb
    #3

    Политически живот-да се разбира мафиотски! А че е мафиотски ,може да видите по новините по нашите медии-убийства, кражби и новини от живота на мафиотите ни. Светския ни елит!? ха ха ха Дали е светски!

  5. Явор от Германия Костовист
    #2

    Партиот е Валерката! Перчи се на всеки. Нещо само постижениета му са подобни на тези на коалиционният партньор на Обединелите псевдо-патриоти. Много думи, много делавера, много "въждух под налягане". Нула реален напредък, нула реформи. Нагло използване на всяка държавна институция за репресии спрямо срещу малкото които имат смелостта да са "неудобни" на мутро-милиционерската.

  6. Becko
    #1

    Валери Симеонов е единственият политик противостоящ на руските домогвания! Единственият, който от трибуната на НС се бори срещу Закона за НСО /УБО/! Единственият, който укроти дискотеките, съсипващи туризма...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.