Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2018: Сцени от политическия живот - I

5 коментара
2018: Сцени от политическия живот - I

Политическите новини през отиващата си година циклиха около еднотипни скандали по разнообразни поводи, но заветната цел на управлението – да остане стабилно, надделя.

Юлен, вторият лифт и Цеко Минев

Годината започна с наследството от предходната. На 14 декември 2017 г. тогавашният вицепремиер Валери Симеонов атакува премиера Бойко Борисов заради новия лифт на Банско и заяви, че "не иска да го вижда": "Втори лифт няма да има поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов. Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на Министерския съвет. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези, дето слушкат и папкат, и искат да си начешат егото!".

Между коледните и новогодишните празници Борисов отстъпи крачка назад и МС одобри промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", който 7 месеца по-късно бяха отменени от Върховният административен съд (ВАС). Тогава решението на управляващите предизвика протести.

През февруари премиерът призна, че действителен собственик на "Юлен" е Цеко Минев (съсобственик на Първа инвестиционна банка – бел. ред.). Темата обаче не се стори достатъчно важна на коалиционните партньори на ГЕРБ. Или поне не веднага.

Седмица по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров нападна колегата си от ОП Валери Симеонов: "Ние (ОП) влязохме в тази управляваща коалиция "не за да правим лифтове, пързалки, ски писти и писти за шейнички, влязохме да вдигаме доходите, това беше нашата основна цел, да вдигаме стандарта на българите. А не да се грижим откъде ще мине лифтът и фирмата офшорна с Георгиус Георгиу от Кипър, назначен да прикрива истинския собственик, дето в крайна сметка Борисов му каза името - Цеко, да се грижим за неговите интереси. Той е достатъчно богат Цеко, за да се грижим ние като патриотична формация да прокарваме закони в негова полза".

Истанбулската конвенция и ултиматумите

Следващият трус в управляващата коалиция бе предизвикан от предложението на МС към парламента да ратифицира Истанбулската конвенция. Това в крайна сметка не се случи заради бурната съпротива на ОП, БСП, президента Румен Радев и Светия синод. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска национален референдум срещу гей браковете, но коалиционният му партньор Валери Симеонов обяви това за "глупотевини".

Валери Симеонов: "Тук няма никакво единодушие, ВМРО малко истерясват, за да събират още малко медийни дивиденти, нито е обсъждано от "Обединени патриоти", нито ще се съглася да издухаме още 40 млн. лева заради някакви глупотевини."

Красимир Каракачанов: "Ако (Валери) Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня.

Волен Сидеров по адрес на Цветан Цветанов: "Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше главният, който работеше за приемането на Истанбулската конвенция...Ако Цветанов продължава да работи за тази конвенция, това означава,че той работи срещу правителството на ГЕРБ и ОП (...)Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм."

Делян Добрев: "Атака" лесно може да бъде заменена от "Воля" в управлението.

Цветанов след помирителната среща:"Стигнахме до извода, че трябва да си говорим по-често и нещата ще се оправят. Стабилна е коалицията. Нямаме абсолютно никакви разминавания, имаме различни мнения, но смятам, че във формата на диалог ще бъдат изчистени и ще бъдем единни в пленарната зала."

Волен Сидеров:"В последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и ОП, но в момента съм удовлетворен."

Бойко Борисов за Истанбулската конвенция: "ГЕРБ я оттегля, защото сами без Патриотите, без БСП, без президента няма да понесем пасива повече"

Посещението на руския патриарх Кирил по случай Трети март

Руският патриарх Кирил, дошъл на посещение в България по случай националния празник Трети март, се скара на президента Румен Радев за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България:

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. ...Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България."

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо." ( Още за изявленията на руския патриарх в България вижте тук:)

Румен Радев:"Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик...Убеден съм, че Москва ще осмисли случая. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят." ( Изявлението бе направено две седмици след като патриарх Кирил се караше на Радев в собствения му кабинет в президентството. В същото време нападките от Москва продължиха и Радев – най-гласовитият радетел на затопляне на отношенията с Русия, бе причислен към "българския продажен елит" .)

Валери Симеонов за патриарх Кирил: "Значи, второразрядно съветско ченге, да дойде да ми казва, кое е истина и кое не е, извинявайте няма как да стане."

"Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит. От 1996 г. той има 14 млрд. долара. Тоя хитрец е внесъл за 14 млрд. долара безакцизни цигари и за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Тоя има частен самолет. Тоя има вила във Швейцария. На тоя часовникът му е 30 хиляди. И тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент. Я си представете нашият Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин и да му каже: "Ало, ти откъде падна? Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са?" Какво ще стане с него?"

Волен Сидеров иска оставката на Симеонов заради коментарите му срещу руския патриарх: "И това, че се възраждаме като народ, като нация се дължи на Русия, на руския император, който казва отиваме да освобождаваме християнските поробени народи."

Радан Кънев за Волен Сидеров: "Никога, никога българин не е обиждал така България, народа ни, нацията ни, наследството ни. Никое мекере, хюмне, предател и ибрикчия не го е правил."

Каракачанов за Симеонов и Сидеров: "По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции."

България не изгони руски дипломати заради отварянето на Скрипал

България остана сред малкото страни от ЕС и НАТО, които отказаха да отзоват руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Данните на британските служби убедиха повечето западни партньори, че става дума за директна поръчка на Кремъл.

Цветан Цветанов: България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества. ГЕРБ като евроатлантическа партия действително трябва да вземе решение, което се основава на геополитиката в момента...Солидарност на думи не е достатъчна, трябва да има действия, но те са изцяло прерогатив на изпълнителната власт.

Бойко Борисов: "Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация."

Сидеров: "Нито Великобритания, нито Русия са членове на ЕС, така че, ако не реагира, България не предава никого."

Корнелия Нинова: Поздравяваме премиера Борисов за позицията

Цветанов през октомври след представени нови доказателства: Доказателствата вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави.

Не направиха нищо.

Путин разтресе България: Славянската писменост дойде от македонската земя

Руския президент Владимир Путин попари българските си приятели с изявление по случай 24 май, Ден на славянската писменост и култура: "В Русия днес е тържествен ден, Ден на Славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя."

Екатерина Захариева: "Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис I присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността."

Бойко Борисов: "Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход."

Корнелия Нинова: "Изказването на Путин е изненадващо и неприемливо...Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си."

Каракачанов:"Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи."

Борисов: каза се, че много хора са чули изказването за македонските земи и за кирилицата и в тази връзка канцлерът Меркел каза: ние сме учили, че това са българските братя Кирил и Методий."

Новината от визитата на президента Радев в Русия: там чакат Борисов

Румен Радев: "Основната цел на моето посещение е възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво и на доверието. Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта в условия на понякога остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, в условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години."

"Въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена. С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции."

Руският премиер Дмитрий Медведев към Радев: "Имам предвид, че освен вашата визита, в скоро време очакваме и премиерът Бойко Борисов да посети Русия."

Борисов благодарен на Путин: По-големият прощава

Борисов след завръщането си от Москва: "Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо".

Борисов на брифинг с Путин в Кремъл: "Русия и ние заедно с Европейската комисия ще намерим формула за газовия хъб."

"Основният въпрос беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България "Южен поток", но това са минали събития."

Путин:"Ние съжаляваме за "Южен поток", виждам, че България съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут."

Борисов: "Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци...Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез (омраза, злоба към някого - бел. ред.). Но по-големият прощава"

Борисов открива газов "лупинг" между България и Турция: : "Но ние останахме приятели с Турция, дори в тези трудни времена, и с тиха модерна дипломация накрая Ердоган каза, че през България ще минава всичко без емигранти. После с Путин начертахме картите, но през това време ние си работихме."

"Аз не мога да разбера нашите приятели от дясно пишат, че аз съм слуга на Путин, а президентът Радев беше пръв. Там за него няма плакат."

Коалицията се разтресе и заради "редник Киро"

Политическата жега продължи и през лятото, когато в управляващата коалиция избухна пореден скандал, този път заради гласувани промени в приватизационния закон, които облагодетелстват собственика на "Български морски флот" Кирил Домусчиев. Валери Симеонов, който бе повел битка с Домусчиеви за БМФ заплаши да напусне коалицията. Впоследствие поправките бяха отменени.

Симеонов: "Честита нова коалиция – ГЕРБ, ДПС и Воля" (тези три партии гласуваха поправката "Домусчиев").

Валентин Касабов (зам.-председател на НФСБ) : "ГЕРБ продадоха държавата за 58 млн. лева."

Симеонов: "Като гледам каква е организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън".В случая е спасяването на редник Киро (бел.ред.- Кирил Домусчиев) - ето за това нещо работи коалицията“.

Борисов: "Ако сме искали да спасим редник Киро, редник Райън или който и да е - нямало е да заведем дела."

Сидеров по адрес на Симеонов: "Вицепремиер да обяснява, че двете основни парламентарни групи, които го поддържат, които са го избрали, са лобисти, че премиерът е лобист, защото бил зависим от Домусчиеви, такъв вицепремиер какво прави в това правителство? Това извинение час по скоро трябва да бъде представено."

"Този закон беше обсъждан наляво и надясно без никой да го чете. Бяхме обвинени, че сме някаква комбина за спасяване на "редник Киро". Но много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие."

Симеонов не поднесе извинение. Сидеров обяви: "Лесно можем да намерим кой да замени Валери Симеонов. В крайна сметка аз не съм го пратил във властта да убива бизнеса, а да вдига доходи и пенсии. Ако той не може да се справя за това, за което съм го пратил във властта, трябва да си признае. Ако не може да се справи с това, ще търсим друг човек".

"Защо не атакува концесиите и ЕРП-тата, а само българския бизнес? Това кого обслужва? Патриотична визия означава патриотичен бизнес. Дали ще е с Домусчиев, Златев или Божков, не е добре за България" (лидерът на "Атака" визира председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, директора на българското поделение на руската компания "Лукойл" Валентин Златев и хазартния бос Васил Божков).

Борисов: "Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. Не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос."

Сидеров: "Всеки от нас трябва да победи първо себе си, най-важната битка е със себе си, както казва Конфуций...Когато нещо между нас не бе разрешено, то излизаше през медиите. Това не е правилна тактика, не е правилна политика."

Две седмици по-късно:

Сидеров срещу Симеонов: "...В момента правителството, използвайки институции като тази, пред която сме тук - РЗИ и МВР биват използвани като шпицкоманди по отношение на определени заведения за сметки на други. Други олигарси не са закачани с пръст."

"Да се замисли правителството има ли нужда от такова правителство или да търсим друго"

Сидеров за депутат от НФСБ: "Валентин Касабов дойде в стаята на ПГ на "Обединени патриоти" да ме сблъска, че той седял на този стол."

Симеонов: "Няма нищо по-добро от политическата стабилност в нашата родина."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Явор от Германия Костовист
    #5
    Отговор на коментар #4

    Браво старшина Александър Павлов, печелиш една миризлива гуменка носена лично от Цецо физкултурника за най-старата партенка "Герб са по малкото зло ! ". Има и хора, които настъпват мотиката всяка сутрин...

  2. Александър Павлов
    #4

    Мндаааа явно и за децата е че Герб са по малкото зло ! Крадат крадат ама и нещо налице за обикновените хора -магистрали зали саниране и др. а при комунетата купони за хляб ...аааа мерси !И Цацата е крайно време да подпука Нинова за Техноимпекс !

  3. анита хегерланд
    #3

    Имам потресаващ спомен/прочит за това, как са се сменяли правителствата след Освобождението. Знаем скандалите, политическите убийства, рокадите, "търсене на теле под вола", което ни даде шарена, нестабилна, бедняшка политика, която ни изтика в периферията на Европа. Трябва да имаме консенсус по това, коя политика е национален приоритет, как политическите противници ще разговарят за различните си политики и кои институции ще бдят върху справедливостта, мира и благоденствието на нацията през новата 2019 година.

  4. Лизи Гугуткова
    #2

    Цитат: „Да строшим костите на демократите… и колкото по-скоро, толкова по-добре“. Казал го е Мусолини. Днес в България някои управляващи си го мислят, но нямат смелостта да го изрекат на глас.

  5. Коментарът е изтрит в 09:31 на 28 декември 2018 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.