2018: Сцени от политическия живот - III

Политическите новини през отиващата си година циклиха около еднотипни скандали по разнообразни поводи, но заветната цел на управлението – да остане стабилно, надделя. След първите две части следва трета, посветена на сложните отношения между президента Румен Радев и управляващото мнозинство:

Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат (...)Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите.

Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии.

Бойко Борисов към министрите си:Отивате при президента и му казвате: за който смятате, че е на тъмно, вземаме прожектор и го осветяваме!Всички министри, които провеждат обществени поръчки, поискайте среща с президента и всеки един да представи това, което прави. Ако някой е злоупотребявал с обществени поръчки, да отива в затвора....Аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете.

Цветан Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, само намираш кусури. (…) Той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение.

На репортерски въпрос дали може като държавния глава да се набира на лост, Цветанов заяви: Мога да ви гарантирам, че повече ще се набера от президента.


Президентът Румен Радев

Бойко Борисов: В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от BBT - телевизията на Пеевски. (Борисов уточнява пред бТВ, че визира Иво Христов, началник на кабинета на Румен Радев.)

Румен Радев: Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?"

Борисов: Какво общо може да имам аз с депутат от опозицията?Ако Пеевски е извършил престъпление и Радев знае, защо не е възложил проверки по времето на служебния кабинет. Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Разчитам, че ще изпрати всички разработки за тези месеци и за контрабанда, и за Пеевски, в прокуратурата. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно.

Партията, която издигна Пеевски за шеф на ДАНС, издигна и него (Радев) за президент, а ДПС го подкрепи. Ние сме единствената партия, която никога не е правила коалиции и не е получавала подкрепата на ДПС. (...)Аз мога да задам контравъпроси в същия стил - колко струват изборите на президента Радев, как се дговори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил?

Иво Христов: Бях директор на BBT в периода март 2003 - март 2004г., когато неин собственик беше Петър Манджуков. А не г-н Пеевски, както внушава г-н Борисов.

Делян Пеевски: Ако смятат, че аз съм нещо "лошо", да кажат защо. Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение. Не ми се иска да вярвам, че и президентът Радев е попаднал под влиянието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заговори именно с тяхната риторика. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение.


Колаж

Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии.

Вежди Рашидов: Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило.

Бойко Борисов Ако (президентът) има някакви данни и сигнали, да ги дава в прокуратурата и ще бъде осъден... Президентът, ако има данни - Пеевски, да отива и да казва: "По тая сделка Пеевски е взел тая обществена поръчка“.

В крайна сметка президентът не съобщи публично потърсил ли е отговор от службите и институциите за евентуални зависимости между Борисов и Пеевски, нито пък поднесе публично извинение към последния и скандалът отмина. Но не и напрежението между президента и управляващите.


Делян Пеевски

Румен Радев: България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото - несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България.

Цвета Караянчева: С това изявление той се определи като единствената опозиционна сила, но пък каза, че избори засега не са необходими, което значи, че той все още не е готов със своя политически проект.

Радев: Обединител не мога да ставам на неправдата, обединител не мога ставам на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди и ако някой не е разбрал това, си е негов проблем.

Цветан Цветанов по повод избухналите протести в края на годината: Опозицията в лицето на БСП и координираните действия с президента Радев - това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението.


Президентът Румен Радев и Цветан Цветанов

Радев: Протестите са демократично право и те възвръщат и надеждите и достойнството на българите като граждани и затова вече са закономерни. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягство от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново.

Цветанов: Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?