2019 г. е сред трите най-безопасни за гражданската авиация

2019 г. е сред трите най-безопасни за гражданската авиация

Общият брой на загиналите в авиоинциденти през 2019 г. е бил 293 души, сочат предварителни данни на германския Център за оценка на данните от самолетни катастрофи, цитирани от ДПА.

Над половината от жертвите - 157 души - са загинали в катастрофата със самолет Боинг 737 Макс (Boeing 737 MAX) на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) на 10 март.

Това бе втората фатална катастрофа с този модел за период от шест месеца и доведе до спиране на полетите с него в световен мащаб. Катастрофата през март е извънреден случай, според организацията, която допълва, че през текущата година жертвите на авиоинциденти са с 48 процента по-малко спрямо 2018 година, когато загинаха 559 души.

Само през 2013 г. и 2017 г. жертвите в гражданската авиация са били по-малко. Това са и най-безопасните години за въздухоплаването от Втората световна война. Броят на жертвите вероятно щеше да бъде по-висок, ако самолетите 737 Макс не бяха спрени от движение, отбеляза ръководителят на центъра Ян-Арвед Рихтер.

Организацията анализира инцидентите в гражданската авиация от около три десетилетия. Отчитат се случаи със самолети с тегло от над 5,7 тона и над 19 места.

Споделяне

Още от Свят