Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2020: Рицари на доброто в година на изпитание

1 коментар
2020: Рицари на доброто в година на изпитание

Коронавирусната епидемия обърна дневния ред на света и дори да не зачеркнем 2020 като "най-лошата година някога" (според сп. "Тайм"), тя вероятно ще остане като една от най-мрачните в историята. Вече свикнахме централни герои в новините да са щабове, политици, медици и пр., чието служебно призвание е да се справят с Covid-кризата. В същото време стотици други невидими герои се заеха да помагат – с личните си усилия, средства, идеи и приятели. Тези безценни жестове на съпричастност, подкрепа и утеха са проявленията на ДОБРОТО, което е най- голямата сила на хората и надежда за спасение.

Eкстрената ситуация мобилизира безпрецедентни дарителски усилия, благодарение на които хората на първа линия, най-пострадалите и уязвимите не бяха изоставени сами срещу различните лица кризата: здравна, социална, икономическа.

Настъпването на епидемията у нас активира множество дарителски и доброволчески акции на граждани, фирми и организации в помощ на лекари и болници за осигуряването на медицинска апаратура, дефицитните в началото предпазни облекла и консумативи, тестове и др. Стотици доброволци сформираха отряди за доставката на храна, лекарства и други продукти на възрастни и самотни хора. Здравната криза и изолацията доведоха до съпътстващи проблеми като отпадане на деца от училище заради липса на компютър или таблет в семейството, както и ескалация на домашното насилие. На помощ отново се притекоха организации и отделни граждани. Само в периода март-юни бяха дарени близо 43 млн. лв. според анализи на Българския дарителски форум.

"Независимо от всичко, 2020 г. е много вдъхновяваща година за дарителството, защото много хора, организации и бизнеси направиха направо невъзможното. Всяка една от тези групи надскочи себе си, за да бъде полезна за решаването на тази криза. Хората се надскочиха и това е много вдъхновяващо. Нямаше някой, който да си задава въпроса: Моя работа ли е да помогна?", коментира пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Годината изобилства от добри примери, които няма как да бъдат изброени изчерпателно, но си заслужава да бъдат припомнени някои от най-значимите и вдъхновяващи жестове.

Добрите примери

Една от благородните инициативи, повлякла след себе си може би хиляди последователи, е проект "За Доброто", който през годината в партньорство с други активисти, организации, компании и доброволци реализира няколко успешни кампании (Повече вижте във видеото ТУК. В първия етап на кризата заедно с фондация Bcause събраха и подпомогнаха с над 500 000 лв. десетки болници в цялата страна, както и организации, обгрижващи възрастни хора. Купени бяха респиратори и друга медицинска апаратура, защитно облекло и консумативи за медицинския персонал и др. Във втория етап на кризата "За доброто", Bcause и Гората.бг подеха друга инициатива в подкрепа на хората на първа линия: този път с кампанията #ХапкаНадежда.

Тя осигурява топла храна за медиците на първа линия в болници в цялата страна и в нея се включиха много ресторанти, кетъринг фирми и други заведения за хранене.

В края на годината организацията прерасна във фондация и заедно с други съмишленици учреди фонд за децата на медици-герои и учители, загубили живота си в битката с Covid-19. Освен това организацията е пример за прозрачно управление на дарителския ресурс, представяйки редовни отчети за набраните средства, купеното с тях и болниците, които са го получили.

Разбира се, своята подкрепа за нуждаещите предоставиха големи корпоративни дарители като банки, телекоми, фармацевтични компании, вериги за хранителни стоки, посолства, фондации и др.

За обществото обаче особена тежест имат жестовете на отделни хора – всеки според възможностите си. Такъв ярък пример бяха гардеробиерките от държавната опера в Бургас, които се преквалифицираха в шивачки на маски или пък на 7-годишно дете, което дари спестяванията си от 160 лв. на болницата във Враца.

Нужда от подкрепа през годината обаче имаха не само медиците на първа линия, но и хората, останали "невидими" с проблемите си зад стените на изолацията.

Една от най-големите трудности в условията на извънредното положение и изолацията беше да бъде осигурен достъп на всички деца да образование. Мисия, която се оказа доста трудна в условия на дистанционно обучение, до което се оказа, че много деца нямат достъп. Проучване на Център "Амалипе" направено през месец март сред близо 200 училища показа, че в една четвърт от тях над 50% от децата нямат достъп до устройства, чрез които биха могли да се включат в онлайн обучение. В някои училища процентът на ученици без налични устройства надхвърляше ¾-ти от обучаемите. Затова в края на месец март 2020 г. Център "Амалипе" в партньорство със "Заедно в час" обяви Национална кампания за даряване на устройства "Стара техника за ново начало".

Кампанията осигури близо 800 устройства за дистанционно обучение –  компютри, таблети, лаптопи. Те бяха предоставени на 76 училища, които ги раздадоха на ученици без устройства, за да участват в дистанционното обучение. Над 70 дарители –  компании, фирми, организации и много граждани се включиха в благородното усилие. Инициативата беше подновена през ноември в разгара на епидемията, когато училищата отново бяха затворени.

Заедно с пандемията от Covid-19 се разрази още една пандемия, която обаче не е толкова видима: ескалиращото домашно насилие в ситуация на изолация заради въведените противоепидемични мерки. През май  Българският фонд за жените  в партньорство с Българския дарителски форум и фондация Bcause създадоха Спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на Covid-19, който успя да набере 73 192 лв. от корпоративни и индивидуални дарения. Средствата бяха разпределени сред кризисните и консултативни центрове в цялата страна, които предоставят психологически, юридически и социални услуги на жертви на домашно насилие и техните деца.

Добрите тенденции

В резултат на безпрецедентната мобилизация в тази безпрецедентна година, могат да бъдат откроени и някои положителни тенденции в сферата на дарителството.

Първата е, че паднаха задръжките за огласяване на корпоративните дарители в медиите - стигма, която съществува от години и беше преодоляна поне в първите месеци на епидемията, когато благотворителните акции на компаниите бяха отразявани.

Друга положителна тенденция е обединяването на усилия и ресурси на организации, компании, граждани, което е показателно за мотивацията на дарителите да бъдат част от общност за постигането на значими резултати. Това се наблюдава както на ниво доброволци, граждански организации, така и на ниво партньорство между компании и неправителствен сектор, доброволци и общини и др. Сред примерите в това отношение са както вече споменатите инициативи, така и фонд "Обединени срещу Covid-19"  на фондация "Америка за България" и Българския дарителски форум , който набра над 1 млн. лв с помощта на 44 компании, фондации и физически лица. Подпомогнати бяха около 700 000 души в нужда от близо 300 населени места. Създадени бяха и успешни партньорства между общини и доброволни формирования, какъвто бе примерът с отряда "Пловдив 112", който влезе в ролята на социален патронаж и доставяше продукти по домовете на възрастни хора.

На обратния полюс

Кризата подложи на изпитание и моралните ценности в дарителството. Още в началото на епидемията дарение на апарати за обдишване под условието на тях да се лекуват приоритетно служители на бизнесмена Ивайло Пенчев ("Уолтопия"), скандализира обществото и беше отхвърлено от медицинската общност като абсолютно неприемливо.

В края на годината разследване на бТВ разкри скандални финансови практики в платформата за дарения "HelpKarma", което нанесе тежък удар върху имиджа на дарителството. Хората, ангажирани в НПО сектора и благотворителните инициативи обаче са единодушни, че този казус не трябва да хвърля петно върху дарителството като цяло. Защото резултатите от дарителските усилия на отделните хора, организации и компании видимо водят към по-добро. И смислените инициативи заслужават да бъдат подкрепяни и показвани.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Н
    #1

    Доста хора се позамислиха. Има и за какво. Щом се прави нещо правилно, значи има и заслуга. Хубаво е и да се вярва ,според мен, в моментната карма-правиш нещо правилно, носи позитив и той ти е код за сторидж на позитив.Възрастна съм за новото техно време,но пък съм натрупала дейта и доколкото мога, а нямам и друг избор-в тази реалност съм,съм оптимист. Копи и пейст за правилните неща и дилийт на лъж дейта!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.