Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

DeFi или защо 2022 г. ще е годината на вълнуващи иновации във финансите

Децентрализираните финанси разцъфтяват, макар че все още търсят стабилната си основа

3 коментара
DeFi или защо 2022 г. ще е годината на вълнуващи иновации във финансите

В съзнанието на икономисти, академици и повечето обикновени хора е обичайно да се мисли за реалната икономика и финансите като отделни, но взаимосвързани сфери. Това е същността на класическото разделение, което стои в основата на неокласическата икономическа школа, възприемаща парите за „воал“, закриващ реалните бизнес дейности.

Работещите в реалната икономика отглеждат пшеница, пишат статии и строят къщи. Финансистите просто въртят парите наоколо. И все пак в една идеална ситуация финансите правят възможна реалната бизнес дейност, която иначе не би могла да се случи. Това е очевидно, когато се отпусне заем за стартиращ бизнес или се издадат облигации за набиране на капитал за изграждане на нова фабрика. Често това е вярно и за по-сложни сфери на финансите, като например борсите и дериватите. Именно тук през 2022 г. се очаква да видим вълнуващи иновации.

Така започва анализ в специализираното списание The Economist, което прогнозира, че идва година на големи изненади в сферата на дигиталните финанси и криптовалутите.

През последните две години много от функциите на финансовата система бяха пресъздадени като приложения и протоколи в блокчейна на Ethereum - отворен блокчейн, който може да съхранява и проверява код. Дейностите се извършват предимно чрез "умни" договори (смарт договори), които се самоизпълняват при предварително определени условия. Много неща са записани в код с отворен достъп с помощта на смарт договори, включително портфейли и платежни системи, приложения за депозити и заеми и дори инвестиционни фондове и системи за самостабилизиране на валутните режими.

Взети заедно, този набор от функции е известен като "децентрализирани финанси" или "DeFi" – и процъфтява. В началото на 2020 г. в тази ниша бяха вложени по-малко от 10 млрд. долара, докато сега 100 млрд. долара са заключени в смарт договори за използване на децентрализирани борси или депозирани за печалби. Търсенето на DeFi приложения увеличава използването на блокчейна на Ethereum. През него са преминали трансакции на стойност 116 млрд. долара в началото на 2020 г., докато през второто тримесечие на 2021 г. те достигнаха 2.5 трилиона долара, включително плащания и трансакции за улесняване на търговията и отпускането на заеми. За сравнение, платежният гигант Visa направи обработ за приблизително същата сума за същия период. Фондовата борса Nasdaq изтъргува шест пъти повече.

Системата има много предимства пред традиционните финанси. Плащанията често са евтини и са почти мигновени. Чрез предварително определяне на правилата на трансакциите DeFi елиминират рисковете от сетълмента. Чрез заключване на обезпечението по кредит в смарт договор, рискът от неизпълнение на контрагента може да бъде елиминиран.

Бариерите за достъп до този тип финансови услуги са ниски в сравнение с традиционните финанси, така че DeFi бързо се превърна в арена, където се случват най-вълнуващите иновации, пише The Economist. Например, изцяло базиран на блокчейн стейбълкойн (токен, обвързан с държавна валута, като долара), наречен dai, позволява на всеки да създава нови токени dai чрез депозиране на обезпечение в смарт договор. Ако стойността на обезпечението падне под минималния праг от 150% от стойността на неизплатения dai, смарт договорът автоматично предлага на търг обезпечението, за да анулира дълга. Dai е забележително стабилен спрямо долара и решава много от проблемите, свързани с предишни стабилни криптовалути.

Проблемът е, че целият този луксозен финансов инженеринг все още няма "реална" икономика за обслужване. Вместо това той е в основата на едно безтелесно казино: повечето от тези, които използват DeFi, правят това, за да улеснят или използват своите залози на един от многото спекулативни токени. Това може да се промени през 2022 г.

Има три правдоподобни пътя за обединяване на икономиката на DeFi с реалната. Първо, възможно е да се измести установената финансова система чрез възприемането на токена като средство за разплащане. Ел Салвадор прие биткойн като законно платежно средство през септември, като въведе своите 6.5 милиона души в децентрализирани токени. Но това е по-малко вероятно в стабилните развити страни.

Второ, DeFi може да започне да се слива с конвенционалните финанси. Активите, които обикновено се обработват от финансовата система – къщи, акции и облигации – може да намерят своя път в блокчейн система. Предишни опити да се направи това с помощта на "предприятия блокчейн" (управлявани от една институция) подобриха ефективността, но пропуснаха много от предимствата на децентрализацията, като оперативна съвместимост и прозрачност. DeFi системата може да стане по-полезна за всички чрез намиране на начин за прехвърляне на активи като акции в отворена блокчейн система и чрез гарантиране, че резултатите от реалния свят могат да бъдат наложени.

Трето, развитието на реална икономика през блокчейн финанси може да процъфтява. Икономическите дейности като създаване на видеоклипове, изображения, музика и текст са изцяло дигитални, поради което медиите могат да се разпространяват онлайн, предимно чрез гигантски централизирани технологични платформи. Но децентрализираните блокчейн платформи за разпространение на този вид съдържание сега се зараждат и започват да процъфтяват. Ако цифровото съдържание може да се доставя на блокчейн система, DeFi ще намери своята реална икономика, върху която да стъпи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. jivka65
    #3

    Кви иновации, кви финанси, всичко се тресе от ковида.

  2. 4ubri4ka
    #2

    Голямото зануляване в действие! Ужас и безумие!

  3. т€еритория на Мики Маус
    #1

    хах, вълнуващи! Бълнуващи! Всичко ново прави живото на обикновения човек по-труден, а малциан-много по-богати. За тях е -вълнуващо! Зая другите-загробващо! Зелени сделки с ДЯВОЛА, КОВИД "демокрации" и какво ли още не "вълнуващо". "Вълнуващо е да имам парно в дома си, а не да да се придвижвам свободно в над 150 страни, за което нямам финансова възможност. Нито аз, нито 60% от българите

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.